Šéf VZP Horák si často volal s lobbistou Janouškem

Praha - Šéf Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák si podle serveru Aktuálně.cz často volal s lobbistou Romanem Janouškem. Hovorů přibylo v době jednání o zdravotně pojistném plánu VZP na rok 2008, kdy se rozhodovalo o zakázce pro firmu ORA PRINT, spojovanou s Janouškem. Dokazují to výpisy jeho hovorů, které má server k dispozici.

ORA PRINT inkasovala v letech 2002 až 2010 od VZP celkem 700 milionů korun. Janoušek firmu založil, do roku 2009 byla v dozorčí radě jeho manželka. Horák už dříve v České televizi popřel, že mu lobbista volal, ale podle výpisů z října 2007 spolu několikrát mluvili a posílali si SMS.

Jejich aktivita se zvýšila před i po jednání správní rady pojišťovny. Rada schválila, že na časopis, který pro VZP vydávala firma ORA PRINT, bude v roce 2008 vyčleněno 91,5 milionu korun. Den poté Janoušek podle serveru znovu volal Horákovi a také zástupcům ORA PRINT. Horák na dotazy Aktuálně.cz nereagoval, pouze mluvčí VZP Anna Veverková řekla, že Horák nebyl v kontaktu s Janouškem a Janoušek neovlivňoval chod VZP.

Již dříve zveřejnila Mladá fronta DNES údajný přepis rozhovoru tehdejšího pražského primátora Pavla Béma s Janouškem. Podle něj oba zasahovali do výběrového řízení na ředitele VZP Praha a střední Čechy.