Soud potvrdil Kolocovi trest za vytunelování náchodské Rubeny

Brno – Nejvyšší soud potvrdil bývalému automobilovému závodníkovi Martinu Kolocovi a dalším dvěma manažerům podmíněné tresty za tunelování Rubeny Náchod. Soud ale zároveň zrušil část verdiktu, která se týkala náhrady škody. Nástupnická firma BS Servis Centrum se podle Nejvyššího soudu musí s nárokem na náhradu obrátit na civilní soud.

Podle Nejvyššího soudu se podařilo bez pochybností prokázat vinu všech tří mužů. Proto jejich dovolání z větší části zamítl, stejně jako dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který naopak žádal přísnější trest. Rozhodnutí o náhradě škody 126 milionů korun je ale podle Nejvyššího soudu nepřezkoumatelné.   

„Ačkoli se soudy velmi pečlivě vypořádaly s otázkou viny obviněných, musí Nejvyšší soud konstatovat, že při rozhodování o náhradě škody postupovaly naprosto nepřezkoumatelným způsobem a učinily závěry, které nelze akceptovat,“ stojí v usnesení Nejvyššího soudu, který o náhradě škody kvůli nedostatku podkladů nemohl rozhodnout sám. Proto firmu odkázal na civilní soud.   

Uprchlý Koloc a další manažeři prostřednictvím série transakcí v letech 1991 až 1994 způsobili nebo chtěli způsobit firmě škodu zhruba 250 milionů korun. Kauzou se opakovaně zabýval Krajský soud v Hradci Králové i Vrchní soud v Praze. Naposledy si manažeři u krajského soudu vyslechli pětileté tresty, které vrchní soud zmírnil na roční vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Hlavním důvodem pro uložení mírnějšího trestu byla dlouhá doba, která uplynula mezi činem a soudním verdiktem.