Grygárek: Stal jsem se objektem zneužití institutu trestního řízení

Praha - Bývalý vrchní státní zástupce v Praze Vlastimil Rampula a jeho náměstek Libor Grygárek v pátek rezignovali na své funkce. Uvedl to server Respekt.cz. Oba odcházejí ze soustavy státního zastupitelství. Grygárek teď zastupoval v čele vrchního státního zastupitelství právě Rampulu, kterého odvolal teď už bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) kvůli tomu, že Rampula brzdil některé kauzy. Ministrovi pak dal za pravdu i Nejvyšší správní soud, který konstatoval, že Rampula pochybil a porušil své povinnosti. Rampula poté působil jako řadový státní zástupce.

„Rezignace byla doručena v pátek k rukám ministra spravedlnosti,“ potvrdila mluvčí ministerstva spravedlnosti Petra Hrubá. Žalobcům by podle ní měly funkce zaniknout 31. srpna. Grygárek prý tímto krokem chce ukázat, že na svém postu nelpí, a chce umožnit definitivně jmenovanému nástupci, aby si do svého týmu vybral své nejbližší spolupracovníky. „Je to výraz mého nesouhlasu s postupem některých státních zástupců, kteří se snaží obnovit principy, na kterých fungovala bývalá generální prokuratura. Nesouhlasím ani s některými kroky v konkrétních kauzách,“ dodal Grygárek. Podle něj totiž chce nově připravovaný zákon o státním zastupitelství vrátit možnost ovlivňovat fungování soustavy z jednoho centra.

Náměstek se prý stal „objektem zneužití institutu trestního řízení“. Přestože se nepotvrdilo
podezření z vynášení informací z jeho okruhu, on i jeho spolupracovníci byli odposloucháváni. „Ten dvojí metr je pro mě šokující,“ řekl. Dodal, že má o své budoucnosti již jasno, nechce ale své plány zatím sdělovat. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman prý lituje, že mu Grygárek tyto důvody nesdělil osobně: „Nemohu se ubránit tomu, že se jedná spíše o lživý plivanec namísto rozloučení.“

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Místo Grygárka navrhuje Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman do čela pražského vrchního státního zastupitelství ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou, svůj návrh už předal ministrovi spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi. Ten ale Bradáčovou jmenovat nestihl, premiér Nečas ho mezitím z funkce odvolal. O novém pražském vrchním státním zástupci tak bude muset rozhodnout až nový ministr spravedlnosti. Stane se jím místopředseda ODS Pavel Blažek, kterého dnes premiér Petr Nečas (ODS) navrhl prezidentovi ke jmenování.

O Rampulovi se v minulosti opakovaně hovořilo v souvislosti s údajným zametáním některých politicky citlivých kauz. Rampula taková podezření vždy popíral. Podle Nejvyššího správního soudu Rampulovo vrchní státní zastupitelství například v kauze gripenů nerespektovalo pokyn Nejvyššího státního zastupitelství a nevyžádalo si právní pomoc Švédska. V kauze IPB Rampula bez důkladné znalosti věci nařídil dozorující státní zástupkyni, aby se neodvolávala proti rozhodnutí, jímž soud zprostil viny sedm bývalých manažerů zkrachovalé banky.

Grygárka zase v únoru chtěl odvolat Rampulův zástupce v čele zastupitelství Stanislav Mečl. Grygárkovi vyčítal kontakty s lobbistou a vlivným podnikatelem Romanem Janouškem a také pochybení v kauzách, například v případu Mostecké uhelné společnosti. Pospíšil na něj kvůli tomuto případu podal i kárnou žalobu. Pražský městský soud pak ale vrátil Rampulu zpátky do funkce a ten rozhodnutí o odvolání Grygárka zrušil. 

Komentátor Respektu Jaroslav Spurný ve Studiu ČT24 uvedl, že se měl Libor Grygárek zhruba před pěti lety stát vrchním státním zástupcem, výhrady měl ale hlavně ombudsman Otakar Motejl. Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká proto nakonec jmenovala do funkce Vlastimila Rampulu a Grygárek se stal jeho náměstkem. „Ale zdá se, že celou tu dobu řídil vrchní státní zastupitelství Grygárek,“ podotkl Spurný.

Návrh na odvolání Vlastimila Rampuly podal loni v březnu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, svůj krok odůvodnil zjištěním „závažných porušení povinností vyplývajících z funkce vedoucího státního zástupce“. Exministr Pospíšil Rampulu odvolal v říjnu. Jako dva základní body pro svůj krok uvedl „řádně neodůvodněný“ pokyn podřízené neodvolávat se v kauze tunelování IPB a také jeho nedostatečné řízení podřízených.

Rampula pak podal správní žalobu, jíž pražský městský soud v únoru vyhověl a vrátil ho do funkce. V mezičase řídil vrchní státní zastupitelství Stanislav Mečl. Po návratu do funkce Rampula zrušil některé Mečlovy kroky, například rozhodnutí o odvolání náměstka pražského vrchního státního zastupitelství Libora Grygárka. Nejvyšší správní soud pak ale dal za pravdu exministru Pospíšilovi, případ vrátil a pražský městský soud Rampulovu žalobu v pátek definitivně zamítl.

Vydáno pod