Dienstbier je nejzadluženějším senátorem, nejvíc vydělal Dryml

Praha – Ze senátorů musel loni splácet největší sumu místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, a to kvůli dvěma hypotékám za 5,8 milionu korun. O půl milionu korun tak překonal dříve nejzadluženějšího senátora, starostu Božího Daru Jana Horníka (TOP 09). Vyplývá to ze seznamu oznámení senátorů o jejich vedlejších příjmech a činnostech - k dnešnímu dni už jsou v registru oznámení od všech senátorů. Vůbec nejvyšší příjem měl ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml (ČSSD).

Dienstbier uvedl, že měl na byt hypotéku 2,39 milionu, na koupi nebytové jednotky pak čerpal z dalšího hypotečního úvěru 3,42 milionu. Za pronájem nebytové jednotky v pražské Šafaříkově ulici naopak inkasoval přes 465 tisíc korun, jako pražský zastupitel a předseda výboru Společenství vlastníků jednotek Budovy Rezidenčního centra Zvonařka získal 69 tisíc a dostal také akcie klubu Bohemians 1905, v němž je členem dozorčí rady, v hodnotě 300 tisíc korun, a to za část své půjčky této firmě. 

Mezi četné senátory s hypotékami a úvěry patřil také šéf zahraničního výboru Jozef Regec (ČSSD), kterému zbývalo splatit 1,4 milionu korun. Jako cyklistický trenér dostal od Českého svazu cyklistiky 200 tisíc korun. O půl milionu korun více si přivydělala Miluše Horská z klubu KDU-ČSL jako ředitelka pardubické Základní a Praktické školy Svítání.   

Místostarostka Dobřan Dagmar Terelmešová (ČSSD) splácela bance půjčku za 2,9 milionu korun. Hypotéku měl i další místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach, ale jen za necelých 600 tisíc korun. Lidovecký senátor Stanislav Juránek si jako náměstek jihomoravského hejtmana vydělal loni přes 839 tisíc korun čistého. Tento příjem na rozdíl od náměstka královéhradeckého hejtmana a senátora ČSSD Josefa Táborského zveřejnil.   

Vůbec nejvyššího výdělku ze všech senátorů loni dosáhl ředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml, který si přišel na zhruba dva miliony. Herec a divadelní ředitel Tomáš Töpfer (za ODS), který před dvěma lety hlavně díky rodinné firmě dostal přes 8,6 milionu korun, si loni přilepšil o 1,9 milionu korun.