Počasí se zřejmě neuklidní až do konce týdne

Praha - Silné bouřky pokračují. Nejsilnější jsou zatím na Vysočině a ve východních Čechách, během noci by se pak měly přesunout hlavně na Moravu. Výstraha meteorologů platí pro všechny kraje s výjimkou Karlovarského a Ústeckého. Na Plzeňsku hrozí, že se po přívalových deštích zvednou hladiny řek, platí tam výstraha na povodňovou bdělost. Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude dosavadní charakter počasí pokračovat v dalších dnech. Změnu meteorologové neočekávají do konce týdne.

Středa - většinou oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, hlavně na Moravě a ve Slezsku. Nejvyšší teploty kolem 26 °C, na jihovýchodě až 32 °C.

Čtvrtek - oblačno až polojasno, místy přeháňky a bouřky, četnější v Čechách. Nejvyšší teploty 28 °C, na východě teploty kolem 31 °C.

Od pátku až do poloviny příštího týdne bude oblačno nebo polojasno, přeháňky a bouřky hrozí místy. Zejména v pátek a o víkendu se ještě může objevit silná bouřka s krupobitím a přívalovými srážkami. V příštím týdnu už odpolední teploty zřejmě zůstanou pod tropickými 30 °C.

Lidé počítají škody

Zatím intenzivní bouřky způsobily lidem stovky škod za celkem desítky milionů korun. Jde zejména o vichřicí poškozené střechy a škody způsobené pády stromů, řadu poškození na elektronice v domácnostech zapříčinily také údery blesku.

Za intenzivní bouřky může teplotní rozhraní, které odděluje chladnější vzduch nad západní Evropou od velmi teplého, který proudí z Afriky nad jihovýchodní část kontinentu.

Ve středních Čechách byly bouřky nejsilnější. Hasiči vyjížděli zhruba třicetkrát. Likvidovali popadané stromy, a to hlavně na Benešovsku. Na Kladensku a Rakovnicku čerpali vodu ze sklepů. Voda a nánosy bahna zaplavily také sklepy domů ve Svrčovcích na Klatovsku. Stejné problémy řeší také v Němčovicích na severním Plzeňsku.

Na Příbramsko bouřky přinesly kroupy o velikosti vejce. Nejhůř dopadl zřejmě Milín - škody tam počítají ve statisících korun. Zničená mají hlavně auta a střechy domů. Radnice odhaduje škody na 300 tisíc korun, ty celkové můžou jít i do milionů.

  • Milín - skleník po krupobití zdroj: ČT24
  • Svrčovce - odklízení bahna zdroj: ČT24

Na Vysočině řádila silná bouřka s lijákem a kroupami odpoledne mezi třetí a čtvrtou - a to nejvíce na Jihlavsku a v okrese Žďár nad Sázavou. V Jihlavě uvěznil přívalový déšť auta na parkovišti u koupaliště. Výjezdová silnice zůstala pod vodou. V obci Moravské Křižánky zase hořelo. Blesk tam zapálil střechu rodinného domu. Požár budovy hasiči řešili i na Nymbursku.

Červenec je na bouřky nejbohatším měsícem, letošní není výjimkou

Červenec je měsícem nejhojnějších bouřek a blesků. Průměrně se za celý první prázdninový měsíc vytvoří nad územím ČR 130 tisíc až 150 tisíc výbojů. V noci na dnešek jich napočítaly přístroje meteorologů na 40 tisíc. Je to zhruba o třetinu méně než v bouřce, která se nad Českem přehnala loni v polovině července. Oproti tomu například červenec roku 2004 byl poměrně klidný s 64 tisíci blesků za celý měsíc.

Statistiku počtu blesků za jednotlivé měsíce mají meteorologové k dispozici od roku 2002. Mezi období s četnými bouřkami podle ní patří například léto roku 2007, kdy bylo v červnu zaznamenáno 146 tisíc blesků, v červenci 109 tisíc a v srpnu 126 tisíc. Jak bude vypadat statistika letošního prvního prázdninového měsíce, ukážou následující dny.

Bouřky působily škody na řadě míst (zdroj: ČT24)