Náhrada za Ratha: Středočeskou ČSSD povede do voleb Řihák

Praha – Do podzimních krajských voleb povede středočeskou ČSSD senátor a příbramský starosta Josef Řihák. Rozhodla o tom dnes mimořádná krajská konference středočeských sociálních demokratů v Praze. Řihák v čele kandidátky nahradil někdejšího hejtmana Davida Ratha, který je vazebně stíhán kvůli přijetí sedmimilionového úplatku.

„Nemůžeme se zaobírat sami sebou, ale musíme se zaobírat těmi, co na nás čekají venku - to znamená našimi politickými nepřáteli, především z ODS,“ řekl novinářům Řihák, kterého podle některých sociálních demokratů prosazovalo křídlo kolem Ratha a dosavadního šéfa krajské ČSSD Richarda Dolejše. Řihák prý ale stranu na žádná křídla nedělí.

Josef Řehák získal na dnešním hlasování 68 hlasů, jeho vyzývatelka a prozatímní hejtmanka Zuzana Moravčíková obdržela hlasů osmačtyřicet. Už před jednáním řada středočeských sociálních demokratů anoncovala, že by bylo záhodno, aby stranu do voleb vedl člověk, který není spojený s předchozím vedením Davida Ratha. Moravčíková přitom působila jako Rathova náměstkyně.

„Je dobře, když lídr kandidátky nebyl v zastupitelstvu, nebyl členem rady. Paní Moravčíková byla náměstkyní hejtmana a myslím si, i když si jí velmi vážím a máme spolu korektní vztahy, že by byla velmi zranitelná tím, že jsme byli tři a půl roku v jedné radě s hejtmanem Rathem,“ vysvětluje předseda středočeské ČSSD Miloš Petera důvody, proč do čela kandidátky pro krajské volby nepodpořil stávající středočeskou hejtmanku Zuzanu Moravčíkovou. „Role lídra kandidátky je, aby přesvědčil voliče o tom, že kandidátka i on jsou ti správní lidé na převzetí úřadu ve Středočeském kraji.“

Moravčíková: V Rathově kanceláři byl častěji než já

Podle svého vyjádření po volbě nicméně Moravčíková Řihákovo vítězství předpokládala. „Podle toho, jak to bylo připravené, jsem nemohla čekat nic jiného,“ uvedla. Mrzí ji pouze, že na konferenci nedostala větší prostor k představení svých vizí v čele hejtmanství. O Řihákovi řekla, že měl v minulosti určitě snazší přístup do Rathovy kanceláře než ona.

„Byl jsem tam možná dvakrát, třikrát. Vím jen, že tam měl velice hezké sekretářky,“ reagoval Řihák. V případě zvolení hejtmanem by opustil post starosty i příbramského zastupitele. Senátorskou funkci by si ponechal.

Kritici Řihákovi už před volbou vyčítali, že v případě úspěchu v krajských volbách bude držet vzhledem ke starostovskému řetězu a senátorskému mandátu příliš funkcí zároveň. Řihák uvedl, že pokud by se stal hejtmanem, křeslo příbramského starosty opustí.

Zbytek kandidátky středočeská organizace sociálních demokratů sestaví 12. července.

Středočeskou ČSSD bude řídit Petera

Krajská konference byla svolána po výzvě stranického ústředí, aby středočeská ČSSD vyvodila odpovědnost za Rathovu korupční aféru. Delegáti kromě kandidáta na hejtmana volili i nové vedení středočeské ČSSD. Předsedou se stal nymburský starosta a hejtmančin náměstek pro životní prostředí Miloš Petera. Ve funkci vystřídal Richarda Dolejše, který byl v minulosti označován za Rathova blízkého spolupracovníka. Ten se o funkci předsedy znovu neucházel, prý nechce fungovat jako „špunt, který by bránil změnám“.

Petera měl dva protikandidáty - hejtmančina náměstka pro zdravotnictví Zdeňka Seidla a čáslavského místostarostu Jiřího Havlíčka. V tajné volbě ale získali méně hlasů. Náměstek hejtmanky Marcel Chládek naopak ve Studiu ČT24 dopoledne uvedl, že je Petera jeho favoritem. Seidl je totiž podle něj příliš spjatý s bývalým hejtmanem Rathem a Havlíček prý teprve sbírá zkušenosti v komunální politice.