Miliardy z problémového operačního programu převedla vláda jinam

Praha - Vláda rozhodla o převedení miliardy korun z operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost do programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Podle premiéra Petra Nečase (ODS) je program velmi problematický a je reálné, že se peníze z něj nestihnou vyčerpat. Projednání zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o kontrole hospodaření ve státním podniku Lesy ČR pak vláda přerušila. Zpráva odhalila řadu chyb včetně porušení zákona.

Podle Radka Melichara z tiskového oddělení ministerstva školství byl rozhodnutím vlády potvrzen požadavek ministerstva, aby 2,6 miliardy korun zůstaly v oblasti vzdělávání. K problematice dotací se podle premiéra vláda znovu vrátí v průběhu září, nejpozději v říjnu, kdy by mělo ministerstvo školství předložit zprávu o aktuální situaci. Nečas ale nevyloučil, že kabinet provede další realokaci prostředků. Její výše by se mohla pohybovat od půl do 1,5 miliardy korun. „Na druhou stranu, pokud ministerstvo školství ukáže schopnost efektivně čerpat, pak samozřejmě nemusí k další realokaci dojít,“ uzavřel.

Petr Nečas: „Jsme si vědomi toho, že problémy některých operačních programů jsou tak hluboké, že je nereálné počítat s tím, že by v nich byly vyčerpány finanční prostředky, které do nich byly alokovány. V rámci národní obálky jsme připraveni provádět realokace mezi jednotlivými operačními programy.“

Z operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost by Česko mělo získat až 53 miliard korun. Reálně ale hrozí, že o značnou část by mohlo přijít. Brusel totiž pozastavil kvůli potížím týkajícím se auditního a kontrolního systému zpětné proplácení peněz. To by v důsledku znamenalo, že by peníze šly z českého rozpočtu, a negativně tak ovlivnily rozpočtový schodek.   

Vláda dnes projednávala materiál ministerstva pro místní rozvoj, podle něhož může ČR přijít v evropských fondech asi o 22 miliard korun. Jde hlavně o peníze operačních programů Životní prostředí a právě Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Ministerstvo poslalo ke konci června do EU návrh systémových změn. Brusel teď bude zkoumat, nakolik se tuzemské úřady skutečně polepšily a zda provedly požadované změny.

„V Evropských institucích je debata (o českých problémech) velmi živá a vím, že Evropská komise, soudní dvůr a Evropský rada o těchto věcech velmi vážně jednají,“ konstatoval místopředseda Evropského parlamentu Oldřich Vlasák. „V Čechách je potřeba zklidnit situaci, je potřeba sednout za jeden stůl, vyvolat diskusi s politickými partnery, protože máslo na hlavě mají i kraje, a najít vhodné řešení. Pakliže Evropská komise uvidí, že cesta jde správným směrem, tak se dá mnoho věcí ještě zachránit.“

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky byl v Česku systém kontroly čerpání evropských peněz špatně nastavený: „Rizikové operační programy, které dnes projednávala vláda, zahrnují velkou část všech prostředků, které by měla ČR z EU dostat, to riziko je velmi vážné. Zejména selhalo ministerstvo financí, pokud jde o odpovědnost za organizaci systému auditů.“

České operační programy:

Česká republika čerpá evropské dotace pomocí čtyřiadvaceti operačních programů a dvou evropských síťových programů. Dohromady má nárok na 778,5 miliard korun. Peníze stát vyplatí z rozpočtu a zpětně mu je pak proplácí Evropská komise. Do konce šestiletého plánovacího období zbývá rok a půl; Česko zatím vyplatilo příjemcům dotací 341 miliard korun (43 %) a od Evropské komise dostalo proplaceno 140 miliard korun (18 %). Vůbec největší problémy jsou v operačním programu Výzkum a vývoj pro inovace, který řídí ministerstvo školství. Ten má ve správě celkem 60 miliard korun. Z toho stát proplatil žadatelům čtvrtinu objemu, čili 15 miliard. Evropská komise mu ale poslala pouze 1,3 miliardy, a státu tak chybí 13,7 miliard korun.

Projednání zprávy Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) o kontrole hospodaření ve státním podniku Lesy ČR vláda přerušila. Zpráva odhalila řadu chyb včetně porušení zákona. Ministerstvo zemědělství se závěry NKÚ nesouhlasí, vypracovalo proto svůj vlastní právní rozbor. Lesy ČR mají nyní do srpna čas na to, aby se ke stanovisku resortu vyjádřily. Nečas řekl, že kontrolnímu závěru NKÚ vláda věnuje maximální pozornost. „K tomuto bodu se velmi podrobně vrátíme poté, co se ministerstvo zemědělství, vedení a dozorčí rada Lesů ČR vyjádří k písemnému stanovisku NKÚ,“ dodal.

Vláda naopak schválila návrh na vznik národní kosmické agentury. Ministerstvo dopravy má nyní vypracovat její koncepci. Ve spolupráci s ostatními resorty zapojenými do programu vesmírných aktivit Česka by měl do konce roku vzniknout dokument, podle kterého budou koordinovány další kroky státu v oblasti podpory výzkumu, vývoje a technologií určených pro využití ve vesmíru. Národní kosmická agentura má být orgánem zastupujícím Česko v Evropské kosmické agentuře (ESA). Podle ministerstva dopravy je ve spolupráci s dalšími resorty potřeba najít shodu na konkrétní právní formě a rozsahu působnosti této organizace.  

Kabinet posuzoval i sociálnědemokratický návrh, podle kterého by za útok na učitele při vyučování hrozila vyšší trestní sazba. Novelu ale vláda ve sněmovně podpořit odmítla. „Novela by byla v rozporu se základními principy trestního práva,“ řekl po jednání vlády Nečas. Domnívá se, že je třeba hledat opatření v prevenci a sociální práci na školách se žáky. Kabinet poukazoval i na to, že tvrzení autorů návrhu není podloženo rozborem. Na trestný čin spáchaný na učiteli při vyučování je už navíc nyní možné vztáhnout ustanovení o obecně přitěžující okolnosti.

Vydáno pod