Nejvyšší soud zrušil Bokovi trest za napadení strážníka

Brno - Nejvyšší soud (NS) zrušil rozsudek nad aktivistou Johnem Bokem v kauze napadení strážníka. Šéf spolku Šalamoun si původně vyslechl pětiměsíční trest vězení s podmíněným odkladem na jeden rok. Podle NS ale jednali strážníci při sporném incidentu nesprávně a mimo své pravomoci. Jejich postup měl rysy svévole. Bok tak reagoval na jejich neadekvátní chování. Aktivista obvinění od počátku odmítal a tvrdil, že městský policista naopak napadl jeho, když se zastal Romů.

Podle původního verdiktu se Bok dopustil násilí proti úřední osobě. Obvodní soud pro Prahu 8 tak nyní musí případ projednat znovu. Je pravděpodobné, že Bok už znovu potrestán nebude, případ může skončit třeba v přestupkovém řízení.

Událost se stala předloni v květnu v ulici Kaizlovy sady v Praze, kde tříčlenná hlídka městské policie řešila dopravní přestupek. Kolemjdoucí Bok začal na strážníky křičet, aby posádku vozu nechali na pokoji. Poté opakovaně odmítl výzvu k prokázání totožnosti, následně podle obžaloby jednoho strážníka praštil do ruky a obličeje. Muž byl 42 dnů v pracovní neschopnosti, prý ho bolelo za krkem.

Bok už dříve před soudem uvedl, že si všiml, jak se strážníci dohadují s osádkou vozu stojícího v zákazu vjezdu. Tvrdil, že jeden strážník ženě z auta vyhrožoval zatčením a předvedením na stanici. Městští policisté prý také bezdůvodně lustrovali celou posádku vozu a měli rasistické narážky.

Jeden strážník se podle Boka choval agresivně a xenofobně. Proto se aktivista posádky vozu zastal. Následovala výměna názorů. Poté prý k němu přiběhl strážník Vít N. a začal ho prstem šťouchat do hrudi. Když to udělal několikrát, tak mu ruku odstrčil. Strážník ho pak údajně udeřil do hrudi pěstí a snažil se ho povalit na zem. Nakonec ho prý přirazil ke zdi a začal škrtit.

Vydáno pod