Bývalí pracovníci spravedlnosti jdou před soud, manipulovali řízení

Praha - Státní zástupce poslal soudu případ dvou bývalých pracovníků ministerstva spravedlnosti, kteří údajně nesou vinu na tom, že někdejší ministryně Daniela Kovářová přerušila trest zlodějům 74 milionů korun Josefu Blažkovi a Rudolfu Tesárkovi. Oba muže viní obžaloba z nadržování, za což jim hrozí až čtyřleté tresty vězení. Jedním ze stíhaných je údajně soudce kladenského okresního soudu Vlastimil Matula, který byl tehdy na ministerstvu na stáži. Exministr Jiří Pospíšil ho kvůli vyšetřování už dříve dočasně zprostil funkce.

Podle policie bývalí pracovníci ministerstva úmyslně manipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona, aby Tesárkovi s Blažkem umožnili dostat se na svobodu. Na základě toho pak Kovářová zlodějům trest přerušila. Tesárek s Blažkem poté na čas zmizeli za hranicemi. „Ve věci jsme v minulých dnech podali návrh na podání obžaloby, minulý pátek dozorující státní zástupce na oba obviněné podal obžalobu,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Muži byli v roce 2009 odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku v lednu 2008. O podání stížnosti pro porušení zákona v jejich prospěch a přerušení výkonu jejich trestu Kovářová rozhodla v červnu 2010. Její nástupce Jiří Pospíšil (ODS) vzal sice v srpnu 2010 stížnost zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Jejich útěk do zahraničí trval několik měsíců. Loni v květnu byli zadrženi v Thajsku, odkud je pak přivezla česká policie. Zatím se z ukradených peněz podařilo zajistit pouze asi čtyři miliony, po zbytku policie stále pátrá.