Nečas vytkl Kalouskovi telefon s vyšetřovatelem, pohrozil i odvoláním

Praha - Premiér Petr Nečas (ODS) vytkl ministrovi finacní Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) telefonát vyšetřovateli kauzy nákupu letadel CASA. Ostatní ministry zároveň důrazně varoval, že za podobný prohřešek by jim hrozilo odvolání. S Kalouskem považuje věc za ukončenou. Ministr podle serveru Respekt.cz vyhrožoval vyšetřovateli Jiřímu Mazánkovi, který má na starosti případ exministryně obrany Vlasty Parkanové. Měl mu zavolat a říct, že „u policie skončil“.

Nečas mluvil s Kalouskem už v pondělí a jeho postup mu vytknul: „Řekl jsem, že je nepřijatelný.“ Všechny ostatní členy vlády zároveň „důrazně upozornil“, že považuje za důležité, aby se podobná kauza už ani náznakem neopakovala. Pokud někdo chce komunikovat s vyšetřovatelem nebo státním zástupcem, má to podle premiéra dělat jen oficiální cestou - buď cestou podání vysvětlení, nebo písemně.  

Petr Nečas: „Pokud by se podobný případ opakoval u kteréhokoli člena vlády a vzbudil by důvodné pochybnosti, že by snad mohlo dojít k nějakému ovlivnění vyšetřování, tak nemohu vyloučit, že bych takového člena vlády navrhl odvolat.“

„Já chápu pana premiéra, že za současného stavu si nepřeje, aby kterýkoli z jeho ministrů komunikoval s provokatéry z řad Policie České republiky,“ reagoval na pokárání Kalousek. „Skandální pomluvu, kterou o mně kdosi rozšířil v pátek, nepokládám za náhodu. Pokládám ji za součást manipulace s tímto trestním řízením a budu se tak chovat,“ dodal s tím, že je přesvědčen o tom, že pravda vyjde najevo během několika týdnů: „V tomto případě nelze pravdu utajit dlouhodobě.“

Kalousek rozhovor s Mazánkem potvrdil, jakýkoliv nátlak na něj ale popírá. Tvrdí, že Mazánka jen informoval o tom, že poslal posudek státnímu zástupci a jemu ho nepošle, protože mu nevěří. Opoziční ČSSD kvůli tomu požádala o okamžitý odchod Kalouska z vlády. Stranický šéf ministra financí Karel Schwarzenberg pro ČT zaregaoval na kauzu slovy, že tvrzení o výhrůžkách nejsou podloženy důkazy.