Projevy poslanců k restitucím prý vzbuzují proticírkevní nálady

Praha – Nevkusná rétorika v Poslanecké sněmovně při diskusi o církevních restitucích vyvolává protináboženské a proticírkevní nálady v části společnosti. Místo věcné diskuse se vytvořil prostor pro politický boj, z nějž se zcela vytratil morální aspekt a podstata restitucí, kterou je náprava křivd spáchaných komunistickým režimem. Ve společném prohlášení to uvedli předseda České biskupské konference, arcibiskup Dominik Duka, předseda Ekumenické rady církví Joel Ruml a předseda Federace židovských obcí Jiří Daníček.

„Parlament, který má být zárukou legitimity a demokracie, přestává takto plnit svou úlohu. Víme, že se nejedná o názor a postoj instituce jako takové, ale vystoupení některých jejích členů tomu zavdává příčinu,“ uvedli v prohlášení. Parlamentní půda se prý proměnila v tribunu, kde jsou církvím a náboženským společnostem podsouvány nečestné pohnutky a jsou očerňovány z nepoctivosti. „Jsou tak uráženi fakticky všichni věřící žijící v naší zemi,“ stojí v prohlášení. 

Vládní návrh zákona o církevních restitucích počítá s tím, že by církve měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během příštích 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních.   

Proti návrhu, který byl domluven s církvemi, ostře protestuje opozice, které vadí především finanční částka vyrovnání. Například ČSSD se na minulé sněmovní schůzi přijetí normy, která podle ní mimo jiné církve zvýhodňuje před ostatními restituenty, bránila i obstrukcemi. Od řečnického pultu pak občas znějí projevy, které například velmi kriticky komentují činnost - či údajné skutky - především katolické církve v minulých stoletích.   

Duchovní ve společném prohlášení připomínají, že smyslem navrhovaného majetkového vypořádání s církvemi je ukončit finanční přispívání na provoz církví a náboženských společností, ukončit blokaci pozemků, které církve původně vlastnily, ukončit stav právní nejistoty v otázce vlastnictví mnoha nemovitostí v Česku a také ukončit vyrovnání s komunistickou minulostí a uzavřít kapitolu totalitního režimu.