Letní radovánky proti nadváze, radí ředitelka dětské léčebny

Křetín – S obezitou u dětí se lékaři setkávají čím dál tím častěji, každé páté dítě trpí nadváhou nebo rovnou obezitou. Léčba této diagnózy je v dětství a v dospívání velmi složitá. V boji dětí a jejich rodičů pomáhají i speciální léčebny, kde se děti učí zásadám zdravého životního stylu. V dětské léčebně ve Křetíně ale nejsou děti ošizené ani o klasické letní radovánky.

Problémy s nadváhou dostaly Tomáše až do dětské léčebny ve Křetíně. Teď si na pravidelné vycházky, cvičení nebo hry v bazénu zvyknul a říká, že si připadá spíše jako na táboře. „Nejnáročnější je zvládnout jídlo. Byl jsem zvyklý jen na snídani, oběd, večeři. Tady dostáváme jídlo šestkrát denně a menší porce. Určitě mi ze začátku chybělo maso, ale zvyknul jsem si,“ řekl chlapec. 

Počet dětí s nadváhou nebo obezitou každoročně narůstá, je z ní nová civilizační choroba. „Dětí s nadváhou je až 15 procent, dětí vyloženě obézních je sedm a půl procenta. To je nástraha všech možných jídel, pochutin, neustálého jezení mezi jídly, nepravidelná strava a hlavně málo pohybu, sezení u televize, sezení u počítače. Bohužel se problém obezity stále více posouvá do mladšího věku, proto už se zabýváme obezitou u dvou až tříletých dětí,“ vysvětlila ředitelka Dětské léčebny ve Křetíně Kateřina Bednaříková.

Ředitelka léčebny Kateřina Bednaříková

"Je dobré vědět, že pokud je dítě ve třinácti letech obézní, tak je šedesátiprocentní pravděpodobnost, že bude obézní i v dospělosti. Je potřeba opravdu hlavně změnit myšlení dětí o jejich stravovacích a pohybových zvyklostech. Musí se nastartovat to, aby se naučily správnému životnímu stylu. Velmi podstatná je ale role rodiny, aby je k tomu nadále vedla. My je tady můžeme nastartovat, ale je důležité, aby v tom děti pokračovaly i v rodinném prostředí."

Základní příčiny obezity

1. genetické faktory - receptory pro leptin, genetický faktor ovlivňující termogenní efekt potravy a spotřeby energie při fyzické aktivitě a růstu)

2. zevní faktory - vliv výživy zejména v prvních letech života, fyzická aktivita dítěte, způsob života rodiny, „chaos ve stravování“)

zdroj: Dětská léčebna vě Křetíně

Ředitelka léčebny Kateřina Bednaříková o obezitě dětí (zdroj: ČT24)

Fotbal, zumba, geocaching nebo nordic walking? Děti mají na výběr

Boj s obezitou je proto rozdělen do dvou programů podle věku dětí. U těch nejmenších do šesti let se počítá se zapojením rodičů. Právě oni absolvují přednášky o výživě a nadváze a získají od odborníků praktické rady, jak správně dítě stravovat. Na předškoláky potom čekají hodiny jógy nebo saunování. Starší děti mají různý pohyb, jako je fotbal, zumba, geocaching nebo hry v bazénu, naordinovaný několikrát denně. „Základem je vytvořit dobré stravovací a pohybové návyky. A to se tady právě děti snažíme naučit. Stačí jen trošku zvýšit pohybovou aktivitu a hned je to znát. Zase je ale nesmíme příliš zatížit, protože by se jim to potom znechutilo. Chce to zvykat si pozvolna a pravidelně. Pak získají děti pocit, že jim pohyb chybí, a to je to důležité,“ vysvětlila Bednaříková.

„Výmluvy se určitě občas objevují, protože jsou kluci nervózní, že nikdy třeba tu aktivitu nezkoušeli. Spíš se toho bojí, ale pokud chtějí, tak tempo chytnou – a nakonec je to i baví,“ popsal trenér Roman Dočekal.

Nedávno zveřejněná Mezinárodní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků upozornila na alarmující životní styl českých dětí.

  • tři čtvrtiny dětí nesplňují doporučení pro pohybovou aktivitu a nemají 60 minut pohybu každý den
  • nadváhou nebo obezitou trpí pětina chlapců a desetina dívek
  • sedm z deseti dětí tráví více než dvě hodiny denně u počítače
  • v 15 letech pravidelně snídá jen 46 procent chlapců a 42 procent dívek

Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) k výsledkům dodal, že dětský věk je období, kdy si člověk zakládá na nemoci. I malý pokles nemocnosti přitom může přinést úspory zdravotnictví v řádech miliard: „Ke zdravému životnímu stylu ale nelze donutit obyvatele ze dne na den.“ Ministr přesto chystá novou koncepci prevence, vedle screeningu bude dominantní právě zdravý životní styl.