Odčerpávání kejdy z Blaty pokračuje, některé ryby nakonec přežily

Senička – Kejdu, která unikla ze zemědělského družstva v Seničce na Olomoucku do říčky Blaty, odčerpávala celou noc a dnes sací zařízení. Práce budou pokračovat i v noci na pondělí. Ráno se rozhodne, jak dál. Podle prvních odhadů byl v říčce v místě havárie zničen veškerý život, Povodí Moravy ale dnes uvedlo, že některé ryby přežily. Rybáři je u Olšan odchytávali a pouštěli je zase dál po toku do čisté vody.

Kejdová nádrž se protrhla v noci na pátek, uniklo asi 400 metrů krychlových kejdy, tedy tekutého statkového hnojiva, směsi výkalů, hospodářských hnojiv a zbytků krmiv s podílem vody.

Povodí Moravy havárii řešilo zvyšováním průtoků a ředěním vody z vodní nádrže Vilémov a ředěním vody v jezových zdržích v Těšeticích na Olomoucku a Olšanech na Prostějovsku. Hasiči a zemědělci postavili v noci na dnešek hráz z pytlů. „Kejda je těžká a drží se u dna, odtud se odsává. Ředí se to tam čistou vodou z hydrantů. Dál by přes hráz měla přetékat jen čistá voda. Za Olšany by se žádná kontaminovaná voda neměla dál dostat,“ uvedla ráno mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Studny zasaženy nebyly, lidi trápí zápach

Podle starosty Olšan Milana Elfmarka se však znečištěná voda v podstatně nižší koncentraci dostala dále po toku k další obci Vrbátky. U hráze v Olšanech se podle Elfmarka od sobotní noci do dnešního podvečera odčerpalo asi 760 metrů krychlových znečištěné vody. „Dalších 750 kubíků čisté vody tam napustíme, aby se to naředilo,“ poznamenal starosta.

Havárie výrazně znepříjemnila život lidem žijícím podél toku, zápach je podle starosty značný. „Lidé byli o všem informováni. Studny by to nemělo zasáhnout, voda protéká korytem říčky. Budeme to však monitorovat,“ řekl starosta Olšan. Lidé by ale neměli z řeky nabírat vodu na zalévání zahrad. „Pro lidi momentálně v řece žádné nebezpečné látky nejsou, kejda obsahuje amoniak, takže to nebezpečí je hlavně pro živočichy a pro rostliny,“ upřesnila Petra Čehovská z odboru životního prostředí prostějovského magistrátu. 

Havárii způsobily zřejmě vysoké teploty, které rozpustily asfalt utěsňující betonové dno nádrže. Dno se uvolnilo a kejda unikla do řeky. 

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)