Zeman zopakoval návrh jmenovat Bradáčovou i novému ministrovi

Praha - Setkání nového ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem ohledně jmenování nového šéfa pražských žalobců dopoledne netrvalo příliš dlouho. Dohodli se, že budou pracovat na zákonu o státním zastupitelství, šéf státních zástupců zopakoval, že i nadále trvá na návrhu jmenovat prezidentku Unie státních zástupců Lenku Bradáčovou vrchní státní zástupkyní v Praze.

Stanovisko Zemana k obsazení VSZ nechtěl Blažek komentovat. „Pan doktor Zeman má právo trvat na svém návrhu a trvá na něm,“ poznamenal pouze ke jmenování Bradáčové. „Debata se vedla v odborném, věcném duchu,“ popsal schůzku se Zemanem. „Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v této souvislosti zdůraznil, že je potřeba se soustředit zejména na odpovědnost dozorového státního zástupce za přípravné řízení a ochranu ústavních práv a svobod jednotlivců v tomto řízení,“ uvedl tiskový odbor ministerstva spravedlnosti.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová:

„Státních zástupců s podobnými charakterovými a profesními znalostmi je bezesporu víc. Paní doktorku Bradáčovou si ale pan doktor Zeman vybral a už mnohokrát prokázala, že je nejen schopnou státní zástupkyní, ale i velice schopnou manažerkou. Dokáže velice dobře spolupracovat s policií, vytváří tým a je to týmová pracovnice, která je zároveň i dobrým lídrem. V neposlední řadě je tu její nezpochybnitelná morální integrita.“

Návrh nového zákona o státním zastupitelství ještě projde změnami, ministr Blažek avizoval, že na nové podobě bude pracovat ministerstvo spravedlnosti a Nejvyšší státní zastupitelství. Vláda zákon dostane v řádu měsíců. „Zákon se bude přepracovávat, ale jak jsem pochopil z rozhovoru s nejvyšším státním zástupcem, některé změny, které bych do něho chtěl dát ještě já, nebudou problémem,“ řekl Blažek před odpoledním jednáním grémia ODS. Zopakoval, že o zákoně chce jednat se všemi bývalými státními zástupci a představiteli politických stran. Termín dokončení zákona nechtěl přesně odhadovat, bude ale podle něj hotov v řádu měsíců.

Mluvčí NSZ dodala, že dohoda mezi Zemanem a Blažkem znamená, že ministr návrh zákona o státním zastupitelství z vlády nestáhne. Diskuse se podle ní nyní povede zejména o způsobu jmenování vedoucích státních zástupců a jejich náměstků či rušení vrchních státních zastupitelství. Muži se bavili také o tom, že by žalobci měli mít dozor nad policií po dobu celého trestního řízení.