MZ: Výtky NKÚ kvůli termínům dotací míří pouze na formální nedostatky

Praha - Ministerstvo zdravotnictví porušilo v letech 2010 a 2011 termíny pro udělení dotací, jejich využití navíc téměř nekontrolovalo. Uvedl to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) ve zprávě. Kontroloři prověřovali čerpání a užití peněz státu určených na zdravotnické programy, které mají zlepšit podmínky a kvalitu života postižených a chronicky nemocných. Resort Leoše Hegera (TOP 09) se vůči zprávě NKÚ ohradil, zjištěné nedostatky jsou podle něj pouze formální a „v žádném případě nemají dopad na transparentnost přidělování a efektivitu čerpání prostředků“.

NKÚ tvrdí, že ministerstvo porušilo o několik měsíců termín, do kdy mělo rozhodnout o dotacích pro nestátní neziskové organizace, jejich existence přitom na těchto dotacích většinou závisí. V roce 2011 některé neziskové organizace na peníze čekaly do července, přestože o výši dotací mělo být podle harmonogramu rozhodnuto nejpozději v únoru.

„Sdružení Šance už, stejně jako řada dalších neziskových organizací, se zpožděním počítá a má vždy připravenou rezervu. Další si ale musejí brát úvěry. Právě za to teď sklidilo ministerstvo zdravotnictví kritiku,“ říká Herta Mihálová ze sdružení Šance.

„Výběru projektů a uvolnění dotací musí předcházet schválení státního rozpočtu. Tento termín determinuje i další kroky,“ uvedl náměstek Ferdinand Polák s tím, že stejný problém mají i další ministerstva. Ke zdržení podle něj přispěli i žadatelé, kteří v termínu nesplnili podmínky pro poskytnutí dotace.

Reportáž Martina Laštůvky a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

Ministerstvo podcenilo kontrolu, zní z NKÚ. Kontrola je dostatečná, rezonuje z MZ

Ministerstvo podle NKÚ také naprosto podcenilo kontrolu dotovaných projektů. Těch bylo v obou programech v letech 2010 a 2011 celkem 501. Ministerstvo prověřilo využití peněz pouze u dvou, to je půl procenta z přidělených dotací, ač mu kontrolu ukládá zákon. „Následná kontrola je prováděna v dostatečné míře odpovídající kapacitám ministerstva a objemu přidělovaných dotací,“ uvedl Polák.

V obou kontrolovaných zdravotnických programech bylo v letech 2010 a 2011 mezi neziskové organizace rozděleno více než 164 milionů korun. I tak ale řada projektů neuspěla. Zájem o dotace je téměř dvakrát větší, než jaké jsou finanční možnosti obou programů, uvádí NKÚ.