Největší dluhy přiznal Schwarzenberg

Praha - Titulem jednoho z největších dlužníků sněmovny se honosí ministr zahraničí a předseda Top 09 Karel Schwarzenberg. Na hypotéce loni dlužil na 13,2 milionu korun, což je částka, která by mnohým podlomila kolena. Na druhou stranu měl předseda poměrně vysoké příjmy. Ministr se také stal vlastníkem řady různých nemovitostí.

Z čeho předseda Top 09 čerpal peníze a do čeho investoval

  • Z pronájmů v Česku Schwarzenberg inkasoval asi 10,7 milionu, v Rakousku 1,9 milionu korun.
  • Na důchodu ze zahraničí získal zhruba 563 000 korun a za 520 000 prodal pozemek.
  • Vicepremiér dále mimo jiné dostal 75 000 korun za užívání ochranné známky, 48 000 korun z věcného břemene a 39 000 z dotací.
  • Za téměř milion nakoupil státní dluhopisy.

Poslanci musejí podat přiznání do sněmovny do konce června. Zpřístupňují se postupně - veřejné jsou po tom, co projdou kontrolou, zda jsou formálně v pořádku.

Jak to bylo v roce 2008

V roce 2008 byl jedním z nejúspěšnějších politiků ve splácení dluhů bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek. Své předchozí závazky za rok snížil přibližně o 3,1 milionu korun. V majetku tehdy vévodil opět Schwarzenberg, který na pronájmech nemovitostí v Česku, Německu a Rakousku dostal přes osm milionů korun, přes 140 tisíc korun měl z německého důchodu a úroků. Za 1,1 milionu korun koupil dům a pozemky v Čimelicích, čtyři desítky větších či menších pozemků získal jako náhradu.