Kalousek kritizuje Drábka za smlouvu na kontrolu dávek

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek kritizuje svého spolustraníka a šéfa resortu práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka kvůli plánu na kontrolu vydávání sociálních dávek. Vyplývá to ze stanoviska ministerstva financí, které citoval deník Aktuálně.cz. Kalouskovi vadí, že projekt za 1,6 milionu korun na odhalování podvodů se sociálními dávkami je neefektivní a stát proto podle návrhu musí platit soukromé firmě. Podle ministerstva financí by stát mnohem více ušetřil zlepšením prevence – tedy systému lékařské posudkové služby.

Ministerstvo práce si chce lépe posvítit na podvody ve vydávání sociálních dávek. Zaměří se hlavně na lékaře posudkové služby a kontrolu jejich databází. Může tak odhalit podezřelé ordinační hodiny nebo nápadně velký, či naopak malý počet prohlídek. Tuto zakázku svěřilo ministerstvo bez výběrového řízení firmě IBM, smlouvu ale odmítl uznat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a podpis zakázal kvůli stížnosti konkurenční firmy. 

Podle Kalouskova resortu jeho kolega zbytečně svěřuje soukromé firmě činnost, která přísluší standardní posudkové službě. Stačí prý zlepšit kvalitu její práce bez nutnosti najímat externí firmu. Drábkovo ministerstvo argumentovalo vyšší úsporou peněz, která je ale podle Kalouska diskutabilní. „Považuji tyto úspory za přinejmenším sporné, respektive hypotetické. Nemohu také souhlasit s tím, aby odměny pro dodavatelskou firmu byly odvozovány od 'úspor' v dávkách pro zdravotně postižené,“ cituje server Kalouskovo stanovisko. 

Server uvedl, že Kalousek už dříve podmínil smlouvu s IBM souhlasem vlastního ministerstva.