Lídři ODS posvětili kandidaturu Pospíšila pro krajské volby

Praha – Vedení Občanské demokratické strany dnes schválilo návrh plzeňského regionálního sdružení pro krajské volby. Nic už nebrání tomu, aby se kandidátem ODS v Plzeňském kraji stal nedávno odvolaný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Premiér a předseda strany Petr Nečas jeho odchod vysvětloval neúnosnými nároky na rozpočet resortu, v kuloárech se však spekulovalo o tom, že pravým důvodem je Pospíšilův záměr jmenovat do čela vrchního státního zastupitelství v Praze prezidentku Unie státních zástupců Lenku Bradáčovou. O kandidatuře v krajských volbách začal regionální sněm ODS jednat s Pospíšilem záhy po jeho odvolání z vlády. Výkonná rada také schválila rozpočet pro prezidentského kandidáta Přemysla Sobotku ve výši 15 milionů korun.

Pospíšil, jenž je zároveň dlouholetým šéfem ODS v kraji, tak na prvním místě nahradil dosavadní jedničku, bývalou náměstkyni plzeňského primátora Marcelu Krejsovou. Ze 76 hlasů jich při tajné volbě získal 73.

Plzeňská ODS doufá, že jí Pospíšil pomůže vyhrát volby

Krejsová uvedla, že Pospíšilovi svoje místo na kandidátce uvolní ráda. „Je to naprosto v pořádku, je to posílení týmu, nemám s tím problém, jsem ráda, že naše řady posílil, zvýšil naše šance na podzim,“ řekla. Všichni na dosavadní kandidátce se tak posunuli o jedno místo dolů. Poslední kandidát se stal prvním náhradníkem. Změna kandidátky bude znamenat i náklady navíc - v Plzni se už totiž objevilo několik billboardů s Krejsovou coby jedničkou. Ztrátu Pospíšil odhaduje maximálně do milionu korun. Celkem by měla kampaň stát kolem pěti milionů.

Pospíšil se netajil tím, že chtěl o hlasy v krajských volbách usilovat ještě coby člen kabinetu. Premiér Nečas si ale prý nepřál, aby jeho ministři figurovali na krajských kandidátkách. Regionální členové ODS se vesměs domnívají, že s Pospíšilem jejich šance na volební úspěch stoupne. Sám Pospíšil uvedl, že byť v posledních letech působil v Praze jako ministr a poslanec, Plzni se neodrodil. Téměř denně do Plzně a do kraje dojížděl, zná dobře problémy regionu. „Jsem přesvědčen, že ODS dokáže kraj vést lépe než v minulých čtyřech letech ČSSD,“ řekl.

Petr Nečas: „Opravdu si myslím, že post hejtmana obecně, to teď není vztaženo k Jiřímu Pospíšilovi, není manažersky tak obtížný, podívejte se na velikosti rozpočtu a přidělené kompetence, hejtman je v podstatě jedním z rady, na rozdíl od ministerstva, které je monokratickou institucí.“

Jiří Pospíšil: „Důvody a, řekněme, ostatní okolnosti k tomu nebudu komentovat. Pro mě je důležitý výsledek, tedy to, že mohu vést kandidátku ODS v Plzeňském kraji a je to důležité i pro plzeňskou ODS, protože ta podpora tam byla velmi intenzivní a spontánní.“

Hlavním rivalem Pospíšila v krajských volbách bude současný hejtman a šéf krajské organizace ČSSD Milan Chovanec. TOP 09 postavila do čela kandidátky starostu Spáleného Poříčí Pavla Čížka, KSČM poslance Karla Šidla a lidovci v koalici se Stranou soukromníků ČR a hnutím Nestraníci bývalého náměstka plzeňského primátora Petra Náhlíka. Po svém odsouzení za uplácení v dubnu Vít Bárta z Věcí veřejných uvedl, že hodlá v Plzni kandidovat na hejtmana. Od té doby ale není jasné, zda tak učiní. Věci veřejné pravděpodobně kandidátku stavět nebudou.

Sobotka dostane pro boj o Hrad 15 milionů

Výkonná rada také potvrdila vítěze vnitrostranických primárek Přemysla Sobotku jako oficiálního stranického prezidentského kandidáta. Vedení občanských demokratů také rozhodlo, že na prezidentskou kampaň bude vyčleněno 15 milionů korun. Podle Nečase rada schválila „základní rozpočet“ prezidentské kampaně. „To jsou prostředky na prezidentskou kampaň kandidáta ODS a my předpokládáme, že všechny částky protečou naším účetnictvím,“ poznamenal předseda občanských demokratů.

Financování Sobotkovy prezidentské kampaně bude podle něj „v každém případě“ transparentní. Sobotka sám už dříve uvedl, že svou kampan hodlá založit na debatách s občany, využít chce prý kromě tradičních inzerátů a billboardů také internetových sociálních sítí.

Brífink výkonné rady ODS (zdroj: ČT24)
Vydáno pod