Registr vozidel má stále potíže, lidé zuří

Praha - Registr vozidel na mnoha místech v republice stále nefunguje. Lidé tak už druhý den nemohli přihlašovat a odhlašovat auta. Podle redaktora ČT Jana Černého, který situaci sledoval na úřadě v Praze na Bohdalci, byla atmosféra mezi lidmi značně vyhrocená. Lidem hlavně vadilo, že ministerstvo slíbilo, že dnes už bude registr fungovat. Mnozí si navíc kvůli vyřízení dokumentů museli už druhý den vzít dovolenou, a stejně nepořídili. Ministerstvo dopravy mluví jen o drobných potížích, které rozjezd systému provázejí.

Například podle vedoucího oddělení registrace vozidel v Kutné Hoře Jaromíra Ďoubala není možné mimo jiné vytisknout velké a malé technické průkazy. Tento problém je podle ministerstva spíše technického rázu - řada míst prý nemá dobře nakonfigurované tiskárny. Ministerstvo proto pracovištím rozeslalo informace o tom, jak to správně udělat. Úředníci ale lidem radí, aby raději návštěvu registru odložili. ČSSD požaduje kvůli problémům vyvození osobní odpovědnosti v rámci ministerstva dopravy.

Pavel Dobeš, ministr dopravy:

„Už v průběhu dnešního dne bylo učiněno přes 4 200 transakcí, přes 16 tisíc dotazů. Ten systém tedy v dílčích aspektech už dnes fungoval. My se potýkáme zejména s problémovým nastavením tiskáren při velkém tisku technických průkazů. Nyní vysíláme do krajských měst naše techniky, aby případně mohli pomoci nainstalovat systém tak, aby v průběhu středy ve velkých krajských městech plně fungoval. Ten postup bude samozřejmě pokračovat i ve všech dalších obcích s rozšířenou působností.“

Registr vozidel přešel ze správy ministerstva vnitra na resort dopravy. Kvůli tomu prošel v minulém týdnu plánovanou odstávkou. Včerejší zprovoznění však provázely problémy. Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat.

Důvodem přesunu je podle úřadů zvýšení efektivity při kontrole vložených dat. Náklady činily 47 milionů korun za tvorbu počítačové aplikace a za nákup. Z evidence ministerstva vnitra bylo převedeno 14,5 milionu záznamů o 7,5 milionu vozidel, která jezdí po českých silnicích. Přesun dat se rovněž neobešel bez problémů. Jan Vavřík z plzeňského registračního centra například uvedl, že se data pomíchala. Systém ukazuje například jiný obsah motoru nebo jinou barvu vozidla než ve skutečnosti. 

Naopak registr vozidel v Brně po pondělním technickém výpadku dnes od osmi hodin ráno fungoval. Podle tamních úředníků je vše sice „zdlouhavé a kostrbaté“, lidé ale byli obslouženi. Kdo se navíc prokázal pořadovým lístkem z pondělka, dostal se na řadu přednostně. 

Nový registr se ani druhý den výpadků nezbavil (zdroj: ČT24)

Nový centrální registr vozidel má být podle ministerstva dopravy přehlednější, umožní například registraci značek na přání nebo převod registračních značek mezi vozidly jednoho majitele. Má být napojený na základní registry, policii a evidenci kradených aut v zahraničí.