Sněmovna zřejmě Parkanovou vydá, hlasovat bude zítra

Praha – Při hlasování o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání budou mít poslanci vládních stran TOP 09 a ODS volné hlasování, každý se tak bude moci rozhodnout sám za sebe. Vydání Parkanové ke stíhání dnes sněmovně doporučil její mandátový a imunitní výbor, pro hlasovalo deset členů z patnácti včetně dvou vládních. Toto stanovisko zřejmě vyslyší i sněmovna jako celek, vyplývá to z jednání jednotlivých poslaneckých klubů. O vydání Parkanové by měla dolní komora hlasovat ve středu odpoledne. Šéf poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc uvedl, že pokud by sněmovna bývalou ministryni nevydala, tak strana pravděpodobně vyvolá hlasování o nedůvěře vládě.

„Mandátový a imunitní výbor probíral celou záležitost na více zasedáních a na žádném z nich nezazněla žádná argumentace, která by svědčila o tom, že se jedná o nějakou politickou manipulaci, nějaké účelové stíhání. Stále dokola se ze strany některých koaličních poslanců opakovalo, že je zde jiný právní názor,“ uvedl člen mandátového výboru Jenorým Tejc (ČSSD). V takovém případě by prý neměla rozhodovat sněmovna, ale nezávislý soud. Sociální demokraté by také nejspíš v případě nevydání poslankyně iniciovali hlasování o nedůvěře Nečasově vládě. „V případě, že by paní Parkanová nebyla vydána k trestnímu stíhání, pak budeme velmi důkladně zvažovat i tuto variantu a předpokládám, že takové hlasování vyvoláme,“ uvedl Tejc v Událostech.

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nikdo z poslaneckého klubu nepochybuje o tom, že v žádosti jsou objektivní lži. „Někteří poslanci ale mají problém s imunitou jako takovou. Ti budou pravděpodobně hlasovat pro vydání,“ řekl Kalousek. Kolik členů poslaneckého klubu TOP 09 podpoří vydání Parkanové, nechtěl odhadovat, bude to podle něj menšina.

Kalousek prohlásil, že pokud sněmovna nakonec Parkanovou k trestnímu stíhání vydá, navrhne úplné zrušení poslanecké imunity. „Nikdy jsem se nesetkal s žádostí, kde jsou napsány zcela nezpochybnitelné lži, na které mohu ukázat, a říci, že je to lež. Pokud přesto nemá platit ochrana nezávislosti proti policejní šikaně, ať ten institut vůbec neexistuje, pak postrádá jakýkoliv smysl,“ řekl Kalousek.

Vlasta Parkanová v SMS zprávě:

„Budu věřit, že poslanci na plénu sněmovny se budu rozhodovat na základě věcných argumentů.“

„My jsme se rozhodli pro volné hlasování, to znamená, že každý z našich poslanců a poslankyň se rozhodne individuálně,“ prohlásil šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vedení klubu prý nezjišťovalo, kolik poslanců ODS bude pro vydání Parkanové. Někteří zřejmě vůbec nebudou chtít o tomto bodu hlasovat a z jednání se odhlásí. „Nemám dost informací, abych se rozhodl, takže se radši ze schůze odhlásím a snížím tak kvórum nutné pro vydání““ řekl například poslanec Boris Šťastný.

Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky není sněmovna od toho, aby hodnotila důkazy a nahrazovala práci státních zástupců a soudců. Kauza kolem letounů CASA je podle něj komplikovaná a nákup byl jednoznačně podezřelý. Jediná možná cesta, jak se v kauze obhájit, je podle Sobotky před nezávislým soudem. „Každý hospodář si musí položit otázku, proč jsme vydali čtyři miliardy korun za nákup letadel, která ještě ČR nepotřebovala. Znamenalo to zadlužení státu mnohem dříve. A to nekladu otázku, proč tak učinila vláda v poslední den své existence,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip.

„Jsem přesvědčen, že každý poslanec by měl hlasovat pro vydání paní Parkanové, neboť státu vznikla škoda ve výši téměř tři čtvrtě miliardy v resortu, za který byla odpovědná. Pokud by nebyla vydána, znemožní se jednou provždy vyšetření této velice závažné kauzy,“ uvedl předseda VV Radek John.