V bojích proti Kaddáfímu utrpěli zranění, léčit se budou v Česku

Praha – Do Prahy přiletěla pětice Libyjců, kteří se budou v Česku léčit ze zranění z loňských bojů proti režimu Muammara Kaddáfího. Záchranáři pacienty převezli z kbelského letiště do Všeobecné fakultní nemocnice (VFN), kde je budou lékaři operovat. V ČR by muži měli zůstat šest týdnů až tři měsíce. Umožní jim to humanitární program Medevac.

Pětici zraněných vybrali lékaři nemocnic v Tripolisu spolu s lékařem VFN Filipem Burgetem z 80 pacientů. „Mají zranění způsobená v občanské válce ze srpna až října loňského roku. Komplikované je to v tom, že jsou to většinou stará zranění. Komplikace spočívají v tom, že jsou tam paklouby, špatná zhojení kostí, omezená hybnost,“ uvedl Burget.

Jeden z mužů se nemůže pohybovat a zdravotníci ho přepravovali na nosítkách, zbylí čtyři chodí sami či pomocí berlí. Jedním z nich je i dvaatřicetiletý Ašraf Štauví z Gharjánu, kterého několikrát zasáhli ostřelovači. „Mám za sebou pět operací a není to v pořádku. Ani po půl roce nemůžu s rukou pořádně hýbat a svaly na ní mi ochably,“ řekl novinářům po příletu.

Většina pacientů z první skupiny už je zpět v Libyi

Pět Libyjců nejsou první zranění, kteří se do Česka přiletěli léčit. Už loni v prosinci dorazilo pět jejich krajanů, čtyři z nich jsou už zpátky ve vlasti. Zatím poslední pacienti z této severoafrické země přijeli v červnu. Byli to dva malí chlapci s vadou srdce, které operovali lékaři dětského kardiocentra motolské nemocnice.

Podle náměstka ministra zahraničí Vladimíra Galušky by mohli do ČR přijet ještě další pacienti. Spolu se šéfem kabinetu ministra zdravotnictví Janem Růžičkou totiž dnes jednal s náměstkem libyjského ministra zdravotnictví i o další pomoci a spolupráci obou zemí, a to nejen ve zdravotnické oblasti.

Program Medevac slouží hlavně k léčbě vážně nemocných dětí ze zemí, které zasáhla válka či jiné krize a kde není možné zajistit potřebnou péči. Vznikl v roce 1993 na pomoc lidem z válečného konfliktu v Bosně a Hercegovině a pak také v Kosovu. Spolupracují na něm ministerstva zdravotnictví, vnitra, zahraničí a obrany. Zatím se díky němu léčilo 141 pacientů. Loni v červnu vláda schválila rozšíření humanitární pomoci i do severní Afriky.