Německá policie zatím s vydáním unesené holčičky váhá

Ústí nad Labem - Policie v Německu se zatím do vydání unesené holčičky příliš nehrne. Podle serveru iDNES.cz má podezření, že rodina by v případu mohla být nějakým způsobem zapletena. Německé úřady okolnosti únosu samy vyšetřují a stále čekají i na definitivní ztotožnění DNA holčičky a její matky. Německý list Bild napsal, že malou Michalu měl před týdnem v Trmicích unést padesátiletý bývalý řidič Uwe R. Právě jeho prý zadrželi spolu se třemi ženami v pondělí večer v Neuwiedu poblíž Koblence. Německý bulvární deník k jeho identitě upřesnil, že pochází z Durynska, údajně má mít dvě dcery ve věku dvacet a třicet let.

Pro Michalu si do Německa pojede nakonec její matka. Sama o to zažádala, ústečtí úředníci jí připravují potřebné dokumenty. Přesný termín odjezdu zatím není znám. Nemluvně už bylo definitivně identifikováno, konečné ověření totožnosti prokázalo, že jde skutečně o unesené dítě z Trmic. V domově malé Michaly vrcholí přípravy na její návrat domů. Matka dítěte sama neví, kdy přesně by měla do Německa odjet, ale je na cestu připravena. Návrat s dítětem odhaduje v řádu dvou až tří dnů. O motivu únosu policisté stále mlčí. 

Děvčátko sebral ve středu odpoledne z kočárku neznámý muž přímo na ulici v Trmicích. S dítětem pak ujel v černém volkswagenu. Stopy únosce vedly do Německa od samého začátku; jeho auto s ukradenými českými značkami vyfotily kamery hned po únosu na dálnici směrem do Drážďan. Únosci podle vyšetřovatelů udělali velkou chybu už těsně za hranicemi, když po sobě zanechali kradenou značku. Stále není jasné, zda jim při jízdě spadla, nebo ji sami zahodili, policisty ale přivedly na stopu otisky prstů.

Rodina malé Michaly se už připravuje na její návrat. Koupila celou novou výbavu a hlavně kočárek. „Ano, dívka je již ztotožněná, je to Michala Janová,“ vzkázal ústecký policejní ředitel Vladimír Danyluk. Dodal, že od úterní tiskové konference se vyšetřování dál vyvíjí, věc se ale přesunula spíše do roviny úředních úkonů. Němečtí a čeští policisté si vzájemnou spolupráci pochvalují, pracné překládání dokumentů je ale náročné na čas. Dívka přitom stále zůstává v policejní databázi osob, po nichž je vyhlášeno pátrání. Jde ale prý spíše o formalitu, protože z administrativních důvodů musí zůstat v pátrání, dokud není předaná zákonnému zástupci. Domů by se měla vrátit do dvou či tří dnů.

O důvodech únosu zatím policie nechce spekulovat, pracuje s různými verzemi, které zahrnují únos v rámci komunity i obstarání si dítěte. „Pracujeme na třech verzích, vyšetřování se bude zabývat všemi z nich,“ řekl novinářům v úterý vedoucí vyšetřovacího týmu Pavel Záhumenský. Zároveň vyvrátil spekulace, že mohlo jít o mstu za obchodní aktivity dívčina otce. Ten navíc nedávno nastoupil do českého vězení.

Německá policie propustila 2 ze 4 zadržených (zdroj: ČT24)