Registr vozidel se dočasně vrací k původnímu systému. Za nový ministerstvo zatím nezaplatí

Praha – Ministerstvo dopravy se rozhodlo prozatím ukončit nový registr vozidel, který ani třetí den po spuštění nefungoval stoprocentně. Píše o tom iDNES.cz. Ministr dopravy Pavel Dobeš se na dnešní tiskové konferenci omluvil, že veřejnost ujišťoval o funkčnosti systému, který ale v současnosti není v takovém stavu, jaký byl ze strany ministerstva objednán. Pokud zítra do pěti hodin odpoledne systém nebude plně funkční, vrátí se v pondělí ministerstvo k tomu starému.

„Dodavatel nás celou dobu ujišťoval, že systém je funkční. Já jsem dokonce sám informoval širokou veřejnost, za což se omlouvám, že systém bude fungovat,“ uvedl ministr dopravy Pavel Dobeš. Zdůraznil, že aplikace sice funguje, ale má své obtíže. „Dostali jsme informace, že samotný systém není v současné době v takovém stavu, jaký byl ze strany ministerstva dopravy objednán,“ dodal Dobeš. Zároveň zdůraznil, že se ministerstvo chce zabývat smluvními sankcemi vůči dodavatelské společnosti a chystá i informace pro obce s rozšířenou působností, aby snadno mohly přejít na původní aplikaci.

Pavel Dobeš

„Ministerstvu dopravy i mně osobně už došla trpělivost s ohledem na dodavatelskou stranu. A z toho důvodu jsme přistoupili k tomu, že ve chvíli, kdy nebude systém do zítřka do pěti hodin spuštěn, v takovém případě se vrátíme ke starému systému.“

„Ministerstvo dopravy požádalo ministerstvo vnitra, jestli by se nemohli vrátit ke starému systému, protože ten nový nefunguje. Návrat znamená změny na síti a v nastavení počítačů, takže do konce týdne to zřejmě nebude. Od pondělí ale bude registr fungovat. Je to tak, že vnitro zachraňuje dopravu,“ řekl iDNES.cz náměstek ministra vnitra Radek Šmerda.

Ministerstvo vytvořilo krizovou pracovní skupinu, která dnes objela řadu pracovišť registru a přímo na místě zjišťovala funkčnost nového systému. Ten podle výsledků šetření sice funkční je, ale má obrovské množství nedostatků, dodal ministr s tím, že nepředpokládá, že by se ATS-Telcom podařilo do stanovené lhůty všechny potíže odstranit.

Přechod na starý systém prý nepřinese technické problémy

Změna systému by podle Dobeše neměla představovat technický ani finanční problém. Je možné použít původní výpočetní techniku, kterou pracoviště stále mají. Pokud bude spuštěný původní registr, očekává ministerstvo dopravy, že bude v provozu do té doby, než ATS-Telcom dodá skutečně funkční systém. To by podle Dobeše mělo trvat spíše měsíce než týdny.

Státní poznávací značky
Zdroj: ČT24

Do doby, než ATS-Telcom představí skutečně funkční systém, ministerstvo dopravy mu podle Dobeše za jeho dodávku nezaplatí. Ve hře jsou ale i případné sankce za dodávku nespolehlivého registru. Úřad zatím čeká na vyjádření ATS-Telcom, zdali potíže se systémem způsobila sama, nebo některý z jejích subdodavatelů.

Na problémy s novým registrem si stěžují řidiči již třetí den. "Dneska pouze 15 žadatelů si od nás odneslo velký technický průkaz. Kdyby systém fungoval, tak bychom těch klientů odbavili něco mezi 400 až 500, uvedla mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

Nový registr stál 47 milionů

Ministerstvo dopravy nový registr vozidel přišel na 47 milionů korun. Jsou v tom zahrnuté náklady na tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky. Od začátku minulého týdne byl systém odstaven, protože bylo potřeba přesunout data ze starého registru, který spravovalo ministerstvo vnitra. 

Nový registr měl být podle ministerstva dopravy bezpečnější a přehlednější, umožnit spojení s podobnými registry států Evropské unie, ale například i evidencí kradených aut v zahraničí. Česká republika se zavázala zajistit toto propojení nejpozději k 1. lednu příštího roku. Jeho zavedení však provází po celé republice řada problémů.

Vydáno pod