Policie chce bojovat proti autům přihlášeným na falešné doklady

Praha - Přihlášení dovezeného auta ze zahraničí na falešné doklady by měly zabránit přísnější technické kontroly vozidel a UV lampy. Ministerstvo dopravy, ministerstvo vnitra a také policie teď připravují manuál a školení pro úředníky, kteří auta zapisují do českého registru. Jde o reakci na akci Cizinecké policie a Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), který ve stovce úřadů odhalil téměř 1 500 pozměněných nebo padělaných dokladů u 949 vozů.

Kradená auta přihlášená na falešné doklady často míří do autobazarů. Ten, kdo si vůz koupí, nemá podle policistů šanci nic poznat. „To jsou mnohdy obyčejné inkoustové nebo laserové tiskárny. Tedy na první pohled je vidět, že není použitý ceninový papír, nejsou použity ochranné prvky,“ podotkl o padělaných dokumentech vedoucí oddělení dokladů cizinecké policie Hubert Lang.

Úředník by měl být schopen rozeznat falešné doklady

Taková auta zabavuje česká policie. Při akci Čistka z téměř 1 000 podvodně přihlášených vozů zabavila 52. „Stává se i to, že jedna osoba nebo víc osob mají přihlášeny vozidla ve více krajích a tím je to spojuje,“ dodal ředitel ÚOOZ Robert Šlachta. Nakolik jsou s těmito lidmi propojeni i úředníci, teď policie zjišťuje. Ministerstva vnitra a dopravy připravují změny. „Chceme, aby úředník, který přijímá vozidlo k registraci, byl schopen poznat pomocí UV lamp nebo lupy, zda ten doklad je pozměněný či padělaný,“ dodal náměstek ministra vnitra Jaroslav Hruška.

Jenže, kdo techniku zaplatí, se zatím neví. A změny se mají dotknout i Stanic technických kontrol. „Bude se pořizovat fotodokumentace a bude tam napojení na systém Eukarist, který umožní ještě předtím, než se to auto registruje, kontrolu dokumentace a situace v databázi,“ podotkl Zdeněk Neusar z tiskového odboru ministerstva dopravy.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)