Blažek jednal s Bradáčovou, jasno stále není

Praha - Nový ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se sešel s kandidátkou na post pražského vrchního státního zástupce Lenkou Bradáčovou. Jasné stanovisko zatím nepadlo. Oba se chtějí příští týden ještě sejít s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, který Bradáčovou na post navrhl. Ministr Blažek už dříve řekl, že proti Bradáčové nic nemá.

Blažek s Bradáčovou po schůzce řekli, že si v mnoha věcech rozuměli. Podle Blažka byla debata seriózní, žádná vášnivá atmosféra. Ministra také zajímalo, jak se Bradáčová dívá na ochranu jednotlivce v trestním a přípravném řízení. 

Blažek: osobní integritou jsem nemyslel morálku, ale náhled na spravedlnost

Blažek na své první tiskové konferenci řekl, že bude zkoumat Bradáčové osobní integritu. Dnes k tomu uvedl, že výrok byl médii zkreslován. „To není, že bych zkoumal morálku paní doktorky, na to nemám žádné právo, to spíš šlo o to, jestli najdeme shodné pojetí či náhled na spravedlnost.“

K plánované schůzce ve třech Blažek řekl, že jednání za přítomnosti nejvyššího státního zástupce považuje za vhodné. Nechtěl však komentovat, zda po něm již o pražském vrchním státním zástupci definitivně rozhodne. 

Bradáčová je ráda, že Blažka mohla o svých názorech informovat osobně

Bradáčová rovněž označila debatu za pragmatickou a rozhodně prý neočekávala, že rozhodnutí o jmenování padne po dnešní seznamovací schůzce. „Mluvili jsme o mé předchozí kariérní dráze a mých názorech na to, jak pojímám spravedlnost v trestním řízení a základních zasadách, ze kterých se pozná, zda dva právníci mají shodné názory, či ne,“ uvedla Bradáčová. Žalobkyně také řekla, že je to poprvé, kdy dává souhlas ke jmenování do funkce vedoucího státního zástupce. „V minulosti jsem jedenkrát dala souhlas se svým jmenováním do funkce, a to bylo na místo náměstkyně krajského státního zástupce v Ústí nad Labem,“ dodala.

Podle žalobkyně mají i podobný názor na připravovany zákon o státním zastupitelství. Zatím se však o něm bavili pouze v obecné rovině. Bradáčová se kloní k tomu, aby vrchní státní zastupitelství byla zrušena. Blažek uvedl, že se o podrobnostech nového zákona musí ještě diskutovat. Ministr se chce například zamyslet nad tím, zda by se měly či neměly rušit také vrchní soudy. 

Zeman navrhl jmenovat Bradáčovou pražskou vrchní státní zástupkyní již v červnu. Tehdejší ministr Jiří Pospíšil (ODS) byl podle svých slov připraven žalobkyni jmenovat. Než to stačil udělat, odvolal ho prezident na návrh premiéra Petra Nečase (ODS) z funkce. Spekulovalo se, že právě chystané jmenování Bradáčové bylo důvodem Pospíšilova konce na ministerstvu. Předseda vlády to odmítá. „O tom jsem nevěděl, to se dá prokázat,“ prohlásil Petr Nečas.

Nově jmenovaný ministr Blažek se kvůli personálnímu obsazení Vrchního státního zastupitelství sešel již v pondělí se Zemanem. Jmenování Bradáčové bylo jedním z prvních materiálů, které nový ministr našel na pracovním stole. Nejvyšší státní zástupce mu sdělil, že na návrhu jmenovat Bradáčovou trvá. Ministr však o den dříve uvedl, že chce její jmenování probrat se čtyřmi bývalými nejvyššími státními zástupci, a to s Renatou Veseckou, Marií Benešovou, Vítem Veselým a Bohumírou Kopečnou.

Bradáčová v současnosti zastává post náměstkyně ústeckého krajského státního zástupce a je prezidentkou Unie státních zástupců. Nedávno se dostala do popředí zájmu tím, že zpočátku dozorovala kauzu poslance a bývalého hejtmana Davida Ratha. Dříve se postavila například za vyhozeného žalobce, který kritizoval zastavení stíhání Jiřího Čunka, v roce 2009 vyzvala k odchodu nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou a kritizovala i nečinnost pražského vrchního státního zastupitelství v kauze Mostecké uhelné společnosti. Zeman dříve uvedl, že žalobkyně není moc oblíbená u některých členů ODS.

Místo pražského vrchního státního zástupce se uvolnilo poté, co Pospíšil a následně i soud kvůli závažným chybám v důležitých kauzách odvolal Vlastimila Rampulu. Rampula spolu se svým náměstkem Liborem Grygárkem potom rezignovali i na funkce státních zástupců.