Vydání uneseného dítěte se komplikuje. Chybí pas i testy DNA

Ústí nad Labem – Předání čtyřtýdenního děvčátka, které do západoněmeckého Neuwiedu unesla trojice Němců, se může zkomplikovat kvůli dětskému pasu. Ten musí mít podle nového zákona při cestě za hranice každé dítě, Michala ho však nemá, a protože se v současné době nachází v péči německých lékařů a sociálních pracovníků, české úřady jí ho ani nemohou vystavit. Německá strana navíc čeká na testy DNA, které by totožnost dítěte jednoznačně potvrdily. Do té doby dítě odmítá vydat.

Povinnost dětských pasů platí v České republice od konce června, a to pro každou cestu dítěte mimo státy evropské sedmadvacítky. Pro pohyb uvnitř Evropské unie potřebuje dítě mít minimálně dětský občanský průkaz. Nová podoba legitimace zrušila letitou praxi, kdy rodičům stačilo vepsat si jména dětí do svého pasu.

Podle informací ČT představuje absence dětského pasu jednu z překážek, kterou si německá strana podmiňuje vydání dítěte. Protože ale není možné vystavit pas v nepřítomnosti, budou to pravděpodobně právě Němci, kdo unesenému děvčátku cestovní průkaz vydají. „Nyní se musí její rodiče nebo zákonní zástupci obrátit na zastupitelský úřad v Německu a tam ji vystaví cestovní průkaz,“ popsal proces tiskový mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka. Pro vydání pasu je ovšem potřeba znát totožnost, a zde přichází druhá komplikace.

Německo žádá testy DNA, bez nich dítě nevydá

Německá strana totiž trvá na kompletních testech DNA. Česká strana podle informací okresního policejního ředitele z Ústí nad Labem Vladimíra Danyluka už potřebné vzorky poslala. 

Německo dítě nevydá do chvíle, než zkouška jednoznačně potvrdí jeho totožnost a to, že je příbuzné s matkou. Michalu také nadále (byť zpola jen formálně) eviduje jako pohřešovanou. Informoval o tom Tom Bernard, mluvčí saské policie v Drážďanech, která případ vyšetřuje. Výsledky testů by podle něj mohly být známy v pátek, pravděpodobnější však je, že je policisté dostanou až po víkendu.

Mluvčí saské policie Tom Bernard:

„Dokud nebude jednoznačně prokázané mateřství domnělé matky, nesou zodpovědnost za tuto malou holčičku německé úřady, nyní ty v Porýní-Falci.“

Skutečnost, že německá policie čeká s předáním dítěte do Česka na výsledky genetických testů, potvrdil i Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně, který se v únosu angažuje. „Komunikujeme s německými kolegy. Německá strana bude potřebovat testy DNA, aby ztotožnila matku s dítětem. Jejich opatrnost chápu, je na místě,“ řekl ředitel úřadu Zdeněk Kapitán. Projednávání o navrácení dívky k rodině je v kompetenci Orgánu sociálně-právní ochrany dětí z Ústí nad Labem.

Problém pasu a analýzy DNA je ovšem jen jedna z komplikací, které se s vydáním děvčátka do Čech pojí. Němečtí vyšetřovatelé momentálně čekají na potřebné dokumenty z České republiky. Sociální odbor v Ústí nad Labem ovšem např. nemůže matce vystavit německými úřady vyžadované dobrozdání, dokud nebude vědět, kde přesně se Michala nachází. Německé úřady totiž místo pobytu tají.

Spolkoví kriminalisté rovněž nadále nevylučují verzi, že rodina byla s únosci určitým způsobem spojena. Česká strana přitom tuto variantu popírá s tím, že jí podle dosavadního šetření naprosto nic nenasvědčuje.

Matka odjela, neví se kam

Novorozeně sebral minulou středu odpoledne z kočárku na ulici v severočeských Trmicích neznámý muž. S dítětem pak ujel v černém volkswagenu. Stopy únosce vedly do Německa od samého začátku; jeho auto s ukradenými českými značkami vyfotily kamery hned po únosu na dálnici směrem do Drážďan. Únosci podle vyšetřovatelů udělali velkou chybu už těsně za hranicemi, když po sobě zanechali kradenou značku.

Zatím není úplně jasné, zda pro Michalu pojede matka sama, anebo ji doprovodí i policisté.  Ústečtí kriminalisté také stále nedostali z Německa přepisy výslechů podezřelých ani další dokumenty o jejich zadržení. Vyšetřování únosu proto komentovat nechtějí.