Policisté využili uniformu a hráli ve filmu. Chystá se žaloba

Praha – Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) navrhne obžalovat osmnáct bývalých policistů, kteří využívali své povolání k nelegálnímu přivýdělku u filmového průmyslu. Pro filmaře odkláněli dopravu, uzavírali prostory nebo střežili natáčení. Někteří z nich v uniformě a se služební zbraní dokonce ve filmu hráli. Inspekce je stíhá za zneužití pravomoci úřední osoby a přijetí úplatku.

„Policisté pobírali úplatky za to, že prováděli policejní činnosti pro soukromé účely. Při akcích používali jak služební stejnokroj, tak služební zbraně, v některých případech i jejich plastové napodobeniny,“ informovala mluvčí GIBS Radka Sandorová. „Policisté také záměrně označovali své uniformy jiným identifikačním číslem, zneužívali také policejní systém k tomu, aby zjišťovali informace o majitelích policejních vozidel, která parkovala v místech vyhrazených k natáčení.“

Podle Sandorové se policisté kvůli filmařině také uvolňovali ze služeb, někteří práci pro filmaře vykonávali i v době pracovní neschopnosti. Odměna za účast na akci činila pro každého příslušníka sboru nejméně dva tisíce korun. Někteří z nich si podle mluvčí dokázali svůj finanční rozpočet vylepšit řádově až o několik stovek tisíc korun ročně.

Nelegální činnost prováděli přibližně deset let. Policisté vedle služby nesmějí vykonávat žádnou jinou výdělečnou činnost kromě práce vědecké, pedagogické, publicistické nebo umělecké. Obviněným hrozí v případě odsouzení až osmileté vězení.

V Praze se případ týkal šestnácti policistů. Krajské ředitelství jich nakonec podle informací mluvčího pražské policie Tomáše Hulana pět propustilo a jedenáct zprostilo služby. Podle dřívějších informací serveru Týden.cz přitom v případu figurovalo víc policistů, než kolik bylo obviněno. Jeden z bývalých šéfů policejní inspekce Petr Ruml Týdnu řekl, že jich inspekce prověřovala několik desítek. Jejich provinění však nebyla taková, že by byl spáchán trestný čin.

Telefonát Radky Sandorové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod