Lessy: Kalousek mi volal kvůli casám a vyčítal postup policie

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek volal kvůli kauze kolem nákupu letounů CASA policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Tvrdí to sám Lessy, který o třech telefonátech ze 4. července informoval členy bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny. Původní informace hovořila o výhružném tónu telefonátu. Kalousek v reakci Lessyho vyzval k tomu, aby své výroky podložil důkazy. V případě, že se tak stane, rezignuje Kalousek na své funkce. V opačném případě by měl podle šéfa státní kasy rezignovat Lessy. V podvečer Lessy ve vysílání ČT označil rozhovor „jen“ za nevhodný. Za pokus o ovlivnění vyšetřování případu ho ale nepovažuje.

Telefonáty s ministrem financí se podle Lessyho odehrály 4. července. „Byly to tři telefonáty během hodiny, kdy jsem opravdu s ním odmítl jednat na téma CASA. Jednak mi to nepřísluší, nejsem policejním orgánem a jednak jsem si znovu vyslechl tyto výčitky na adresu policie a nevhodné výrazy,“ řekl Lessy.

Kalousek podle Lessyho v prvním hovoru naznačoval, že „budeme všichni odstíháni ve velmi krátké době“. Hovor prý kvůli tomu ukončil. „Panu ministrovi jsem sdělil, že tyto výroky nejsou vhodné a tímto se nenecháme zastrašit,“ řekl. Kalousek podle něj poté ještě dvakrát volal. „Mírnil to a poprosil v podstatě o to, abychom to tak nebrali osobně,“ řekl policejní prezident.

„Ze své strany jsem nepovažoval telefonát od ministra financí za ovlivňování. Nepovažoval jsem to za nátlak ve vyšetřování CASA, bral jsem ta jako nevhodné výroky na adresu policie,“ upřesnil svůj pohled na telefonát v Interview ČT24. Protože funkce policejního prezidenta není orgánem činným v trestním řízení, necítil Lessy podle svých slov potřebu o Kalouskových telefonátech informovat ministra vnitra ani premiéra. Hovořil o nich až na sněmovním výboru na základě přímé otázky jednoho ze členů.

Petr Lessy v Interview ČT24:

"Pro šetření nepovažuji telefonát za ovlivňující tuto kauzu. Nepovažoval jsem to za nátlak ve vyšetřování CASA, bral jsem to jako nevhodné výroky na adresu policie. (…) Na závěr tohoto hovoru padly výroky, proti kterým jsem se ohradil. Byla tam na stranu policistů a mě možnost, že za naše věci bychom byli stíháni. Pan ministr mi potom dvakrát krátce volal, aby svá slova uvedl na pravou míru."

Bez ohledu na povahu hovoru se jedná již o druhý telefonát, kterým se ministr financí angažoval v případě své stranické kolegyně a někdejší ministryně obrany; rozpory vyvolal už Kalouskův telefonický hovor s vyšetřujícím policistou Jiřím Mazánkem.

Buď já, nebo Lessy, říká Kalousek. Kubice prezidenta kritizuje

Kalousek původně nechtěl případ nijak komentovat. „Policejní provokace týkající se jakýchkoli mých telefonátů nebudu komentovat, vše má prošetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Policie se dopouští neuvěřitelných provokací a já jsem pevně přesvědčen, že je inspekce prověří,“ reagoval v prvním okamžiku. Záhy své postoje specifikoval; pokud by se prokázalo, že Kalousek na Lessyho činil nátlak, je ministr svolný k tomu, opustit své funkce. V opačném případě by měl podle Kalouska rezignovat Lessy.

Jiné východisko ze vzniklé vyhrocené situace nevidí ani ministr vnitra Jan Kubice. Ten zároveň Lessyho ostře kritizoval, že o telefonátu neinformoval dřív. „Měl okamžitě sepsat úřední záznam a předat mi ho. Překvapuje mě, že telefonáty byly tři a že si je nevyhodnotil ani po jednom z telefonátů,“ konstatoval v Událostech Kubice. „Policejní prezident je policista, vztahuje se na něj zákon o služebním poměru a musí se vyvarovat jakéhokoli jednání, které by mohlo ohrozit pověst a vážnost policejního sboru.“

Sám premiér Petr Nečas případ označil za velice závažný, nepochybuje ale, že Lessy může své výroky prokázat.

Reakce Jana Kubiceho:

„Osobně mě překvapila ta věc, že policejní prezident si tuto informaci nechal pro sebe a po týdnu s ní vyšel na veřejnost. Měl okamžitě sepsat úřední záznam a předat mi ho.“

Reakce Petra Nečase:

„Slova policejního prezidenta jsou velmi závažná, nepochybuji, že je může prokázat, předpokládám, že vysvětlí, proč věc neohlásil ministru vnitra a předsedovi vlády, a předpokládám, že vše prošetří Generální inspekce bezpečnostních sborů.“

Případ hodlá nadále řešit i bezpečnostní výbor. Sejít by se měl pravděpodobně zítra a vyslechnout chce i ministra financí, aby měl k dispozici pohled obou stran. Vše by navíc mohla projednávat i zítřejší sněmovna; na pořad jednání chce věc zařadit místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Kalousek, Parkanová a CASA

Policie zažádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Vlasty Parkanové kvůli armádní zakázce na letouny CASA. Viní ji z toho, že kvůli předražené koupi Česko vydalo 658 milionů korun navíc, a to proto, že si Parkanová jako šéfka resortu nedala vypracovat posudek o koupi. Parkanová obvinění odmítá, po včerejším hlasování Poslanecké sněmovny, které ji k trestnímu stíhání vydalo, se nicméně vzdala svého postu místopředsedkyně dolní komory.

Po celou dobu debat o případu byl hlavním advokátem bývalé ministryně obrany její stranický nadřízený z TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Kvůli případu vedl i telefonický hovor s vyšetřujícím policistou Jiřím Mazánkem a údajně mu měl vyhrožovat tím, že u policie skončil. Ministr to jednoznačně popírá a dal podnět Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby telefonát prošetřila.

Opozice plísní Nečase, Kalouska kritizují i spolustraníci

Opozice shodně nekritizuje pouze Miroslava Kalouska, ale i premiéra Petra Nečase za to, že není schopný vlastního ministra usměrnit. Podle sociálních demokratů i Věcí veřejných je na místě uvažovat o jeho odvolání. 

Za telefonát Lessymu sklidil ministr financí kritiku i z řad spolustraníků. „Představitelé v nejvrcholnějších patrech politiky by neměli v konkrétních živých věcech volat policejním představitelům,“ konstatoval poslanec TOP 09 Stanislav Polčák. „Pokud si pan ministr chce stěžovat na postup policejního vyšetřovatele, může to učinit oficiální cestou vůči dozorujícímu státnímu zástupci.“ Předseda strany Karel Schwarzenberg se k případu zatím odmítl vyjádřit s tím, že o něm nemá dostatek informací.

Hlas politické scény:

  • Přemysl Sobotka (ODS): Mám pocit, že jsme ve světě, který nepatří do demokracie, a je potřeba přinést důkazy a po důkazech je potřeba, aby jeden nebo druhý, který nemluvil pravdu, odstoupil.
  • Karel Schwarzenberg (TOP 09): Musím mít ověřený, že je to pravda. Já už nikomu nevěřím.
  • Karolína Peake (LIDEM): Je to tvrzení proti tvrzení a bylo by vhodné, abychom se o tom pobavili i na vládě.
  • Kateřina Klasnová (VV): Pokud se výhrůžky Kalouska prokáží, měl by být ihned odvolán. Premiér Nečas neměl možnost odvolat jiné minstry ihned.
  • Lubomír Zaorálek (ČSSD): Je pro mě nepochopitelné chování premiéra, který není schopen učinit přítrž tomu, co tu pan ministr Kalousek předvádí. Ministr financí všem dává najevo, že dostat se do konfliktu s ním se rozhodně nevyplatí.
  • Michal Hašek (ČSSD): Minstr vlády neměl co volat policejnímu prezidentovi, to je nepřijatelné. To je skandál, jaký česká politika ještě nezažila. Bylo by normální, kdyby po první větě pan Lessy položil telefon.
  • Pavel Kováčik (KSČM): Pokud si pan premiér neudělá ve vládě pořádek, budeme uvažovat o tom, že je na řadě hlasování o vyslovení nedůvěry vládě.
Vydáno pod