Kalouskovy výroky: Svými vulgárními bonmoty je proslulý

Praha - Je běžné, že politici používají nekompromisní výrazy, ale také patří k dobré politické kultuře, že se neuráží a nejsou vulgární. Ministr financí Miroslav Kalousek je svými vulgárními bonmoty proslulý. Vybíráme některé z nich.

„Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuze, že já se občas opiji, a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat.“ (září 2009, k Davidu Rathovi)

„Vy jste sice pěkný kokoti, ale furt jste sympatičtější než Jirka Paroubek.“ (happening České pirátské strany před sněmovnou, 2010)

„Nečas je premiérem jenom z milosti kmotrů z ODS… odvolání šéfa ČEZu Martina Romana bylo mediálně vylepšené tak, aby Nečasovo okolí mohlo přifouknout premiérovi muskulaturu, kterou nemá.“ (pro LN 29. 4. 2011)

„Byl bych docela rád, kdybyste si vytáhla moji účast na zasedáních ministrů financí a vzkázala těm europoslancům, jejich jména si nepamatuji, protože jsou příliš bezvýznamní idioti, že jezdím na všechna důležitá zasedání, pokud náhodou není něco důležitějšího… Europoslanci Strejček a Fajmon jsou opravdu zlobou nadaní idioti, kteří o tom nic nevědí.“ (pro LN 26. 9. 2011)

„Baník… a to druhé slovo jsem teď zapomněl,“ prohlásil na účet poslance Rykaly, který řekl, že jej měl ministr v kuloárech přesvědčovat, aby podpořil zákon o omezení státní podpory stavebního spoření. Každý znalec sportu ví, které slovo se ministr rozhodl vypustit. Pro ty, kteří tápou - fotbaloví fanoušci z Ostravy pokřikují na zápasech „Baník, p*čo!“  (4. 11. 2011)

„Firma sice má v názvu 'american', ale je obskurní a v čele stojí čistokrevný český estébák… To je škvár, to je hnůj.“ (reakce na posudek American Apprasial, 12. 6. 2012)

Kalouskovy úlety

  • Prostředníček ve sněmovně - 2008 - kterým chtěl uzemnit svého věčného parlamentního rivala Davida Ratha.
  • Pohlavek - Loni v září zpohlavkoval mladíka, který ho urážel před sněmovnou.
  • Mystifikace médií - V březnu 2011 fabuloval, že má tajný záznam, jak média domlouvají postup proti penzijní reformě. Později otočil, že to byla průhledná mystifikace.