Odpusťte pokuty kvůli registru, žádá ministerstvo policii

Praha – Ministerstvo dopravy se obrátilo na dopravní policii s žádostí, aby její hlídky při silničních kontrolách netrestaly řidiče, pokud zjistí kvůli chybám v registru vozidel nesrovnalosti. Policisté hodlají žádosti vyhovět v případech, kdy je možné přestupek řešit domluvou. Fungování centrálního registru vozidel od pondělního spuštění nového systému provázejí výpadky, potíže má někde i dnes. Mluvčí ministerstva dopravy Jakub Žižka ale ujišťuje, že v pondělí už by měl systém běžet bez problémů.

Přetrvávajícím problémem je podle ministerstva dopravy například to, že registr nedokáže v některých případech zobrazit platnost velkých technických průkazů. Tento druh dat ale není ztracený, protože se veškeré změny ukládají. Úřad zároveň slíbil, že tato chyba bude odstraněna do pondělí.

Šéf dopravní policie Tržil žádost ministerstva o shovívavost potvrdil. Upozornil ale, že všechny přestupky policisté řidičům odpustit nesmějí. Například u jízdy bez platné registrační značky nemají jinou možnost, než tento přestupek automaticky oznámit správnímu orgánu. Pro ověřování vlastníků vozidel policie podle mluvčího Jana Melši systém ministerstva nepotřebuje, protože má vlastní. „Když systém (ministerstva dopravy) spadne, my máme k dispozici poslední uložená data,“ řekl.

Mluvčí ministerstva dopravy Jakub Žižka: "Zásadní chyby byly odstraněny. Samozřejmě i dnes bylo vysláno několik pracovních týmů do krajských měst, mají poskytovat metodickou podporu při vykonávání samotné agendy."

Provoz centrálního registru vozidel stále provázejí potíže, funguje pomalu a na mnoha místech nejde třeba tisknout dokumenty. Problémy hlásili mimo jiné z Plzně, Děčína, Havířova, Ostravy nebo Brna, ale i jedna z největších poboček v Praze na Bohdalci. Naopak bez větších potíží systém běží v Turnově, Liberci nebo Trutnově. Registr přitom dál zůstane v provozu v nové podobě. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) včera slíbil, že už komplikace nebudou.

Za způsobené problémy hrozí firmě ATS-Telcom sankce, ministerstvo ale rozhodnutí nechává na příští týden. Stejně jako to, jestli za kolaps registru budou padat hlavy. Příští týden také začne řešit odškodnění řidičům, kteří se začali domáhat ušlých zisků.

Ministerstvo dopravy nový registr vozidel přišel na 47 milionů korun. Jsou v tom zahrnuté náklady na tvorbu počítačové aplikace a za nákup výpočetní techniky. Od začátku minulého týdne byl systém odstaven, protože bylo potřeba přesunout data ze starého registru, který spravovalo ministerstvo vnitra. Celkem v Česku existuje 206 míst, kde je možné vozidla registrovat. Problémy se nevyhnuly žádnému z nich.