Nečas: Spor mezi Lessym a Kalouskem musí prověřit generální inspekce

Praha – Spor mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) a policejním prezidentem Petrem Lessym zůstává v rovině tvrzení proti tvrzení. V tiskovém prohlášení to uvedl premiér Petr Nečas (ODS), podle kterého by měla celou věc prošetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů. Premiér také zdůraznil, že bezpečnostní výbor, který žádal Kalouskův odchod z vlády, je politický orgán, v němž má většinu opozice.

„Není vyšetřovacím, ale politickým orgánem a opozice má právo odhlasovat si v něm cokoli. Stejně tak mohl přijmout usnesení odsuzující nedávné tvrzení vysokých představitelů ČSSD v souvislosti s kauzou Davida Ratha, že se jedná o politickou objednávku na nepohodlného politika a dvojí metr policie,“ uvedl Nečas.   

Podle opoziční ČSSD Nečas nereagoval na výzvy opozice a sněmovního bezpečnostního výboru, aby nechal Kalouska odvolat. Výbor proto dnes hlasy opozice přijal výzvu, by Nečas Kalouska odvolal, koaliční poslanci před jednáním opustili sál. Sociální demokraté také chtějí příští týden ve sněmovně vyvolat hlasování o nedůvěře vládě. 

„Populistická levice nemá žádné rozumné recepty na řešení současné složité ekonomické situace, která se dotýká všech evropských zemí. Politická nestabilita je to poslední, co si tato země může dovolit,“ uvedl Nečas. 

Kalousek se dnes v aféře kolem údajného ovlivňování policie v kauze nákupu letounů CASA dostal do čelního střetu s policejním prezidentem Petrem Lessym: oba na jednání výboru trvali na své zcela odlišné verzi toho, co si řekli v telefonickém rozhovoru.