Policejní odbory stojí za Lessym

Praha - Členové Unie bezpečnostních složek (UBS) se postavili za policejního prezidenta Petra Lessyho. Na jeho podporu ve sporu s ministrem financí Miroslavem Kalouskem proto sepsali petici, pod níž je nyní několik stovek podpisů. Informaci přinesly Novinky.cz. Lessy ve čtvrtek uvedl, že mu Kalousek volal kvůli vyšetřování kauzy týkající se nákupu letounů CASA. Ministr to popřel. Spor Lessyho s Kalouskem zvýšil v posledních dnech napětí na politické scéně. Podle premiéra Petra Nečase není postup policejního prezidenta Lessyho v kauze kolem telefonátů s ministrem financí Kalouskem příliš důvěryhodný. Řekl to pro deník Právo.

„Členská základna Unie bezpečnostních složek je kolem 5 000 lidí a já tajně doufám, že to podepíše každý čestný policista,“ řekl České televizi (ČT) místopředseda UBS Miloš Plechatý. „Slibujeme si od toho, že pan policejní prezident tuto podporu uvidí a zůstane i nadále policejním prezidentem,“ dodal. 

Policejní prezident se během pátečního jednání sněmovního bezpečnostního výboru ostře střetl s ministrem financí Miroslavem Kalouskem (TOP 09) kvůli jejich vzájemnému telefonátu. V něm údajně Kalousek prohlásil nevhodné výroky týkající se policie, což on popírá. Sám premiér Petr Nečas (ODS) komentuje záležitost, že jde o „tvrzení proti tvrzení“. Petr Lessy je ochoten svá slova potvrdit prostřednictvím detektoru lži. Kalousek zase chce, aby se věcí zabývala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Petr Nečas pro Právo

„Chování pana policejního prezidenta vzbuzuje řadu otazníků. Když se rozhodl, že to zveřejní, tak první, kdo to měl slyšet, měl být ministr vnitra.“

Petice, pod kterou se během několika hodin podepsalo přes dvě stě lidí:

„Vážený pane policejní prezidente, jako policisté, jako občané tohoto státu Vám plně vyjadřujeme podporu a stojíme za Vámi v dnešních nelehkých dnech. Tak jako Vy jste se postavil za celý bezpečnostní sbor Policie České republiky, tak my, policisté a občané, nyní stojíme za Vámi a plně Vám touto peticí vyjadřujeme naši důvěru!“  (zdroj: Novinky.cz)

„Jsou sice chvíle, kdy se nemusíme shodnout v některých záležitostech, ale v otázce pravdy, slušnosti a stavovské cti musí jít dílčí odlišnosti stranou. Děkujeme, že se stavíte za policii a za policisty, my stojíme za Vámi,“ píše se mimo jiné v petici. 

Vydáno pod