Martinec pro ČT: Parkanová bude obviněna během několika dnů

Praha - Obvinění Vlasty Parkanové v kauze CASA má podle vyšetřovatelů padnout do několika dnů. České televizi to řekl šéf protikorupční policie Tomáš Martinec, který se v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce (OVM) postavil za žádost o vydání bývalé místopředsedkyně sněmovny. Ta byla podle něj v pořádku. Kritika, které kvůli ní kriminalisté údajně čelí, může podle Martince policii znejistit, tlaku ale nepodlehne. „Jsme dostatečně odolní vůči těmto útokům, ale z pozice poslanců, členů vlády… mě tyto výroky velmi mrzí,“ dodal Martinec s tím, že lidé od policie odcházejí nejen kvůli penězům, ale také proto, že jsou otráveni touto atmosférou.

Trestní řízení podle Martince není postavené jen na posudku firmy American Appraisal, který tvrdí, že stát na nákupu letounů prodělal 658 milionů korun. Policisté předají policisté Parkanové obvinění ze dvou trestných činů během několika následujících dní, potvrdil ČT Martinec.  Kalousek ale stále trvá na tom, že v žádosti byly lživé informace.

Vlasta Parkanová: „V tomto policejním textu je hned několik lží.“ 

Miroslav kalousek: „Umím na tu větu ukázat a říct, toto je lež, a umím dokázat, že to je lež.“ 

Tomáš Martinec: „V té žádosti má být napsáno, že byla ministryní Parkanová na vánoce 2009 - já jsem tu žádost podepisoval. taková citace tam v žádném případě není.“

Tomáš Martinec v OVM

„Velmi obtížně se mi teď přesvědčuje kolegy, že takto rozvázané ruce mají dál, když se dozvím z médií, jakým způsobem je naše práce hodnocena de facto představiteli vlády. Hovořit o tom, že s panem podplukovníkem (Jiřím) Mazánkem je to psycho, hovořit o tom, že policie lže, že by měl být Mazánek obviněn či stíhán, to jsou výroky, které mohou velmi znejistit všechny ostatní policisty.“

Martinec se ohradil proti tvrzení ministra financí Miroslava Kalouska, který řekl, že v žádosti jsou věcné chyby, či dokonce lži. „Myslím, si, že nikomu, kdo není činný v trestním řízení, nepřísluší komentovat takovéto věci,“ řekl Martinnec s tím, že žádost, kterou policie zasílá předsedkyni Poslanecké sněmovny, má obsahovat pravděpodobnou právní kvalifikaci a stručný popis skutku. Policie ale podle něj samozřejmě nevychází jen z tohoto několikastránkového dokumentu, nýbrž z rozsáhlého spisu. „Nemůžeme přeci z nějakého třístránkového, čtyřstránkového dokumentu, který je žádostí, hodnotit celý spis. To by to celé řízení mohlo být na čtyřech listech…,“ dodal Martinec v OVM.

Miroslav Kalousek

„Ve formulaci té žádosti jsou zcela objektivní nepravdy, teď je na řadě státní zastupitelství.“

Třístránková žádost není podle Martince kompletní dokumentace k případu, nelze podle ní soudit, zda je spis v pořádku. Nad kompletním spisovým materiálem pracoval vyšetřovatel Jiří Mazánek dva roky a pod dozorem státního zástupce, dodal Martinec s tím, že na případu zatím pracují dva lidé. Martinec počítá s tím, že v tuto chvíli pravděpodobně se tým rozšíří.

Vlasta Parkanová

„Obvinění se neobávám, protože je nesmyslné a já jsem přesvědčena, že žijeme v právním státě.“

Policejní žádost o vydání Parkanové kvůli údajně předraženému nákupu letounů CASA ostře kritizoval ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) i samotná Vlastna Parkanová. Podle obou žádost obsahuje lži a je nesmyslná. Kalousek kvůli případu telefonoval v minulých dnech vyšetřovateli případu Mazánkovi i policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Také podle šéfa policie Kalousek nevhodnými výroky policii poškodil. 

Šlachta: U policie je blbá nálada

„U policie je blbá nálada,“ tvrdí ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Klesají platy, tabulky jsou stále nižší, dodává. Počty policistů klesají - skoro 47 tisíc v roce 2007, v současnosti je u policie 39 tisíc lidí. Platy se jim od roku 2009 stále snižují, z více než 33 tisíc nyní průměrně berou 31 tisíc korun. 

Národní kriminální úřad není potřeba, shodli se Martinec i Šlachta 

Šéf protikorupční policie se v České televizi postavil proti vzniku Národního kriminálního úřadu. Jednotlivým policejním útvarům se totiž údajně daří a není potřeba je slučovat. „Jsem proti tomu, domnívám se, že v současné době by to nic nepřinášelo. I z této diskuse vyplývá, že současným útvarům se daří… Tento systém by to pouze naboural,“ vysvětlil v OVM Martinec.

O jeho založení se diskutovalo v souvislosti s možným sloučením několika celostátních útvarů - Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), Národní protidrogové centrály a Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK). Výsledky posuzování komise by měl příští týden dostat na stůl ministr vnitra Jan Kubice. 

Vznik úřadu podle Šlachty nepovede k žádným úsporám. Policie potřebuje peníze zejména k odhalování závažné trestné činnosti. „My si musíme uvědomit, že odhalování této trestné činnosti stojí hodně peněz. My, když podezřelým šlapeme na paty, potřebujeme technologické vybavení, potřebujeme benzin, potřebujeme ty lidi zaplatit, potřebujeme tlumočníky… Bez těch peněz jim nebudeme ani šlapat na paty, my se jim někde ztratíme v dáli,“ vysvětluje Šlachta.