Zatčením úředníků kauza ROP nekončí, policie půjde výš a výš

Praha – Počet obviněných v kauze zneužívání regionálních operačních programů zřejmě ještě poroste. Šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta v Otázkách Václava Moravce řekl, že policie se po zatčení několika úředníků nezastaví: „Rozplétání vedeme výš a výš. V současné době už se dostáváme do systému toho fungování.“ Podle Šlachty navíc nejde o selhání jednotlivce, ale celého systému. Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec dodal, že kriminalisté v současné době šetří 16 případů poškozování finančních zájmů Evropské unie. Škoda dosahuje témeř 8,5 miliardy kroun.

„Můžu jen vzkázat, že se určitě nezastavíme. Rozplétání vedeme výš a výš,“ řekl v OVM Šlachta. Pro policii je podle něj nyní důležité především to, aby dotáhla každou kauzu až k soudu. Politických tlaků se podle svých slov nebojí a zastrašit se nenechá: „Dokud tady budu sedět, tak v žádném případě, nebo tady sedět nebudu, a pak jsme se zastrašit nechali.“ Vyšetřování pomáhá i pozornost, které se celé kauze dostává. „Je vidět nervozita určitých osob… Daří se potom rozkrývat i věci, o kterých jsme neměli před nějakou dobou ani povědomí,“ dodal Šlachta.

Podle šéfa protikorupční policie Tomáše Martince má nyní policie dobré podmínky pro práci a správně funguje i systém státního zastupitelství. V poslední době se přitom podle něj objevují názory, co si to policie dovoluje a kam až zasahuje. „Zacházíme tam, kde vidíme, že byla páchaná trestná činnost,“ řekl v OVM. Zároveň upozornil, že případné zneužívání dotací by neměla odhalovat jen policie a státní zastupitelství, ale i další kontrolní orgány, ať už v České republice, nebo v rámci EU: „Velmi s nimi spolupracujeme, v současné době šetříme asi 16 případů poškozování finančních zájmů Evropské unie, kdy škoda dosahuje témeř 8,5 miliardy korun.“

OVM o Parkanové a ROPu (zdroj: ČT24)

Množství finančních prostředků, které putovaly jinam než do veřejných zakázek, nemá podle Martince obdoby: „Po dlouhá léta se stalo standardem, že podnikatelé po vyhlášení veřejné zakázky museli poskytovat podíly.“ Systém se podle Šlachty i Martince začal pomalu bortit i díky ekonomické krizi a vysokým částkám požadovaným jako výpalné.

Tomáš Martinec: „Já jsem přesvědčen o tom, že ten systém tady byl budován léta, bylo to za přispění jak politiků na regionální úrovni, tak i vrcholných představitelů státu. To, že se v poslední době daří tento systém rozkrývat a odhalovat, jakým způsobem se nakládalo s finančními toky, které přichází například z fondů Evropské unie, je současnou atmosférou, která zde je.“

V poslední době je v hledáčku policie především ROP Severozápad. Minulý týden zadrželi kriminalisté dva lidi z tohoto dotačního úřadu. Vedle nyní už bývalé vedoucí územního odboru Ireny Kotlanové i vedoucího právního oddělení Jana Martinovského. Toho soud vzal do vazby. Kotlanová byla zatím zbavena pravomocí a přeložena na místo řadové referentky.

U soudu pak tento týden nepravomocně padl i první trest. Ústecký krajský soud uznal bývalého ředitele ROP Severozápad Petra Kušnierze vinným z přijímání úplatků. Podle soudu chtěl po žadatelích o dotace minimálně 1,7 milionu korun jako úplatek, podle rozsudku pak také 255 tisíc fyzicky převzal. Soudkyně ho za to poslala na 7,5 roku do věznice s ostrahou, soud mu uložil i peněžitý trest 750 tisíc korun. Vinnými uznal i zbylých šest obžalovaných, tři komplicové dostali pětileté vězení, tři žadatelé podmíněné tresty.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)