Heger odmítl svůj vliv na ukončení IZIPu, ukazuje na VZP

Praha - Ministr zdravotnictví Leoš Heger odmítl zodpovědnost za ukončení projektu internetových zdravotních knížek IZIP. V dopise, který zaslal společnosti IZIP, píše, že jde zodpovědnost za správní radou VZP. Ministr se přitom na ukončení projektu dohodl s premiérem Petrem Nečasem. Vadilo mu, že do něj VZP vložila sporné dvě miliardy. Podle některých členů správní rady by za dopisem mohla být snaha vyhnout se zodpovědnosti za případnou arbitráž. IZIP už teď požaduje po ministerstvu zdravotnictví víc než třicetimilionové odškodnění.

„Tvrzení, že správní rada VZP ČR rozhodla o zastavení projektu elektronických zdravotních knížek na základně mého doporučení, se nezakládá na pravdě,“ napsal ministr v dopise. Začátkem května přitom právě on vydal s premiérem tiskové prohlášení, kde společně oznámili, že chtějí projekt ještě do prázdnin ukončit. Správní rada VZP, kde má vládní koalice většinu, pak na konci stejného měsíce IZIP opravdu ukončila.

Podle Hegera ale nese odpovědnost za aktivity VZP právě správní rada. Některé její členy ovšem ministrův dopis velmi překvapil. Tvrdí, že ukončení IZIPu bylo politické rozhodnutí. „Pan ministr Heger i předseda vlády Nečas dali jasné politické stanovisko, kterým se řídili i zástupci státu ve správní radě VZP,“ řekl ČT její člen a poslanec Boris Šťastný (ODS).

Další členové správní rady poukazují na to, že se chce ministr dopisem vyhnout zodpovědnosti za případnou arbitráž. „To, že se teď pan ministr od toho distancuje, je pro mě znamením, že skutečně tam rizika případnou arbitráží jsou,“ domnívá se člen rady Michal Sojka (ČSSD).

Hegerův dopis nechápe ani společnost IZIP, která po resortu zdravotnictví požaduje víc než třicetimilionové odškodnění. Bez ministrovy výzvy by totiž podle společnosti spolupráce s VZP pokračovala dál. „Pak je naprosto nepochopitelné, proč 10. května pan ministr Heger vyjádřil svůj úmysl ukončit elektronické zdravotní knížky,“ reagovala mluvčí společnosti Martina Klapalová.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)
Vydáno pod