Sněmovní aritmetika zatím Nečasovu kabinetu přeje

Praha - Ve středu čeká vládu Petra Nečase už čtvrté hlasování o nedůvěře. Přestože je vládní tábor slabší, než kdy byl, i tentokrát to vypadá, že kabinet svůj mandát nakonec uhájí. Opozice vyvolala hlasování kvůli ministru financí Miroslavu Kalouskovi. ČSSD se nelíbily jeho výroky při vydávání Vlasty Parkanové. Vládní koalice podle vyjádření jednotlivých poslanců ale bude držet pohromadě.

Poslaneckou sněmovnu ve středu čeká už čtvrté hlasování o nedůvěře vládě Petra Nečase. A podle všeho bude zatím nejtěsnější ze všech. Přesto to vypadá, že Nečas i tentokrát tlak opozice ustojí.

Naznačuje to alespoň sněmovní aritmetika. Vládní tábor se může pevně opřít o stovku svých poslanců, bývalý občanský demokrat poslanec Michal Doktor ČT přiznal, že tento tábor ještě posílí, což znamená většinu 101 hlasu.

Právě 101 hlasů by naopak potřebovala opozice, aby uspěla. Jasných má ale jen 92 hlasů. A to i přesto, že s ní sympatizují mnozí nezařazení. „Tato vláda moji důvěru nemá,“ říká nezařazená poslankyně Kristýna Kočí. „Tahle vláda neměla nikdy vzniknout. Je to vláda korupce, nekončících skandálů, drahoty a hlouposti,“ dodává Jiří Paroubek (LEV 21). Přesto s poslanci Škárkou, Paroubkem, Šlégrem a Kočí dají dohromady jen číslo devadesát šest.

„Tady nejde o počítání oveček. Jde o to, že se vláda chová k lidem jako k póvlu. Podívejte se, jak funguje nový registr, IZIP, nový systém vyplácení sociálních dávek. Co projekt, to tunel. A ministři zůstávají. Když chce policie něco vyšetřovat, začne pan Kalousek mluvit o policejním státě. Začne vyhrožovat a zastrašovat policii. Co si má myslet občan? Jak se má cítit ve státě, v němž ministr vlády mluví o gestapáckých praktikách policie,“ vysvětlil důvody pro hlasování o nedůvěře místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Při dubnovém hlasování o důvěře vládu podpořili i někteří nezařazení poslanci a Milan Šťovíček s Otto Chaloupkou z Věcí veřejných. Vládu tehdy podpořilo celkem 105 poslanců. Opozici oslabuje i nepřítomnost bývalého sociálního demokrata Davida Ratha, jenž je ve vazbě kvůli podezření z korupce.

Hlasování má uzavřít půlrok plný politických zvratů

Ze sněmovních počtů by se mohlo zdát, že hlasování je zbytečné. Ale není tomu tak. Pro všechny strany se jedná o důležitou tečku za první polovinou letošní politické sezony. Pro občanské demokraty je to prostředek, jak se stmelit po rozbrojích kolem odvolání Jiřího Pospíšila, ale i po nedávném hlasování o daňových zákonech. Pro TOP 09 je to zase tečka za kauzou kolem Vlasty Parkanové.

Schůze k nedůvěře vládě nebude ve středu jediná. Začne po jiné schůzi, při které se mají poslanci zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA. Tato schůze svolaná na 14:30 se ale nemusí vůbec konat. Koalice ji může zablokovat tím, že sněmovna neschválí program. Už v debatě o programu však poslanci můžou záležitost dlouze probírat. Jednání o nedůvěře vládě má začít deset minut po ukončení schůze ke komisi. V těchto případech se o programu nehlasuje. „Tato schůze se uskuteční právě proto, že chceme vyslovit nedůvěru vládě. Ale také chceme zřídit vyšetřovací komisi k výrokům Miroslava Kalouska,“ potvrzuje záměr ČSSD předseda jejího poslaneckého klubu Jeroným Tejc.

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)
Vydáno pod