Soud zprostil obžaloby Trnku i Půlpytla v kauze dotací EU

Praha - Městský soud v Praze zprostil obžaloby bývalého šéfa Úřadu Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad Jiřího Trnku a jeho podřízeného Martina Půlpytla v kauze rozdělování evropských dotací na rozvoj regionů v Jihočeském a Plzeňském kraji. Muži čelí obvinění ze zneužití pravomoci, od začátku svou vinu popírají. Rozsudek není pravomocný, lze se proti němu odvolat. Oběma hrozilo až dvanáctileté vězení.

Kauza se týká páté výzvy Regionálního operačního programu (ROP) Jihozápad, která byla vyhlášena v březnu 2009 a v níž mělo být rozděleno přes 3,7 miliardy korun. Obžalovaní údajně zasahovali do schvalování a hodnocení výběru jednotlivých projektů a žádostí o dotace. Některé kvalitnější projekty prý vyřadili a zařadili místo nich jiné.   

Muži podle obžaloby chtěli, aby soutěžní projekty z Plzeňského kraje čerpaly srovnatelné množství peněz jako projekty podané v Jihočeském kraji. Chtěli tím údajně zajistit podporu plzeňských zástupců při hlasování o celkovém seznamu projektů. Bez schválení seznamu by totiž nešly žádné peníze na projekty, na kterých údajně měli zájem někteří členové výboru regionální rady - například nynější ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) či hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec (ČSSD).  

Státní zástupkyně muže viní ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, pokusu o pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě a pokusu o poškozování finančních zájmů Evropských společenství. Finanční prostředky na projekty, které Trnka a Půlpytel údajně nezákonně dostali na seznam, ministerstvo pro místní rozvoj na základě upozornění od policie neodeslalo. Pokud by se tak stalo, bylo by podle žalobkyně nesprávně použito zhruba 26,8 milionu korun.

Oba muži považují obžalobu za absurdní. Trnka už dříve prohlásil, že byl jeden z mála úředníků, který se snažil rozdělovat dotace nezávisle. Naopak musel neustále čelit tlaku politiků, aby vybral projekty z obou krajů ve stejné hodnotě. Tlačili na něj prý i žadatelé.

Telefonát Barbory Peterové (zdroj: ČT24)