Klausův poradce Payne: Kritika Lessyho by neměla Nečasovi projít

Praha - Externí poradce prezidenta Klause Jiří Payne (Svobodní) hájí nedělní prohlášení policejního prezidenta Petra Lessyho, který své podřízené vyzval, aby se nenechali ovlivnit tlakem vlivných lidí. Payne se naopak opřel do předsedy vlády Petra Nečase (ODS). Ten dnes Lessyho obvinil z politického aktivismu. Václav Klaus si Lessyho pozval na Hrad, co bude předmětem zítřejší schůzky, ale Payne neví. „Neumím to vysvětlit, je to jeho rozhodnutí,“ řekl.

„Věta pana Lessyho, že policisté mají postupovat přesně podle předpisů a nemají se nechat ovlivnit, to je základní krédo každého policisty. Nedovedu si představit, že by nějakému politikovi mělo projít, že takovouto větu začne kritizovat,“ prohlásil poradce Jiří Payne. Nestranný postup a neovlivnitelnost nadřízenými je podle něj posláním každého policisty i úředníka.

Premiérovo prohlášení na adresu policejní prezidenta již dnes kritizoval předseda Věcí veřejných Radek John, který Lessyho do funkce v době svého angažmá na ministerstvu dosadil. „Myslím, že přestřelil pan premiér Nečas, který teď chce policii ukázat, že umí smést i policejního prezidenta a tím zastraší všechny vyšetřovatele,“ uvedl John pro ČT24. Payne se šéfem VV souhlasí. „V tomto bych byl dokonce radikálnější než Radek John. Tato věta není projevem politického aktivismu. To je prostě vyznání, jak má policista vidět svět,“ myslí si Payne.

Rozhovor s Jiřím Paynem (zdroj: ČT24)

Dění kolem tuzemské policie je podle Jiřího Payneho velmi vážné a čím dál častější kauzy týkající se možného ovlivňování vyšetřování vznášejí obavy, zda „český stát vůbec funguje“. „Kolem policie se začínají dít věci, že ministři volají policistům. To je naprosto nevídané a neslýchané, to v žádném státě nesmí nastat,“ tvrdí.

Payne: Prezident do sporu nezasahuje. Jen se zajímá o policii

Klausův externí poradce přesto odmítá, že by prezident svou zítřejší schůzkou s prezidentem Lessym nějakým způsobem do nynějších sporů zasahoval. „To naprosto nepřipadá v úvahu. Není to tak, že by prezident zasahoval do policejní práce. Zajímá se o to, jak je připravena nezávislost policie, odborná připravenost a koncepce policie. To je podle mě naprosto legitimní, patří to k funkci prezidenta.“

Jiří Payne, externí poradce Václava Klause

„Jestli už od nástupu Jana Kubiceho existují mezi ministrem vnitra a policejním prezidentem určité spory, tak je zřejmé, že spory začaly dávno předtím, než pan prezident vůbec uvažoval, že by se s panem Lessym sešel. Pokud někdo vychází opravdu z argumentů a ne z emocí, tak mu je jasné, že tam žádná souvislost není.“

Když se naposledy koncem prosince 2010 prezident Klaus setkal s tehdejším šéfem policistů Oldřichem Martinů, jenž byl jádrem sporu ve vládní koalici, jinak neodvolatelný policejní prezident následně oznámil svou rezignaci. Payne podobný vývoj v případě Lessyho nechce předjímat. „Nedával bych to do souvislosti. Je to čistá náhoda,“ poznamenal s tím, že situací by se měl zabývat především parlament.

Vydáno pod