Kauza vymahačů dluhů ČEZ definitivně končí

Brno - Kauza někdejší speciální skupiny společnosti ČEZ definitivně končí. Nejvyšší soud odmítl dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který nesouhlasil se zastavením trestního stíhání. Skupina 13 mužů původně čelila obžalobě z toho, že k vymáhání dluhů za černý odběr elektřiny používala nevybíravé metody. Nejvyšší soud rozhodl bez veřejného jednání, podrobnosti z odůvodnění zatím nepublikoval. Podle mluvčího soudu Petra Knötiga se soudci v podstatě ztotožnili s názorem nižších stupňů justice.

Podnět k využití mimořádného opravného prostředku podalo nejvyššímu žalobci olomoucké krajské státní zastupitelství. Tamní žalobci trvali na tom, že postup vymahačů ČEZ překračoval meze pracovněprávních záležitostí.

Údajným protiprávním jednáním pracovníků společnosti ČEZ se soudy i policisté zabývají několik let. Hromadné trestní oznámení kvůli postupu kontrolorů v minulosti podalo sdružení PPP - právní poradenství a pomoc. „S rozhodnutím Nejvyššího soudu zásadně nesouhlasím, nicméně ho budu muset respektovat. Je to poslední instance, která v této věci byla. Jsem z toho smutný, protože stovky lidí asi ztratí důvěru v soudní moc,“ řekl předseda sdružení právník Jan Rytíř.

Zástupci společnosti ČEZ definitivní uzavření kauzy přivítali. „Věřili jsme, že budou očištěni. Jsme rádi, že se to důkladně prošetřilo a tím pádem se definitivně potvrdilo, že se naši pracovníci nedopustili žádné nezákonné činnosti,“ uvedla mluvčí Skupiny ČEZ pro střední a severní Moravu Alice Lutišanová.

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu v listopadu 2008 obvinil celkem 32 zaměstnanců společnosti ČEZ Měření a jejího Útvaru pro odhalování netechnických ztrát. Podle detektivů bez povolení vstupovali na pozemky odběratelů a nutili je k zaplacení vysokých částek za údajné neoprávněné odběry. Pracovníci komanda měli speciální výcvik a nosili u sebe zbraně.

Většina sporných případů se stala v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a ve středních a severních Čechách. Před soud se nakonec dostalo 13 pracovníků. Za vydírání a útisk jim původně hrozilo až půl roku vězení. Okresní soud v Olomouci ale jejich stíhání zastavil, protože se trestný čin údajně nestal, což poté potvrdila i olomoucká pobočka krajského soudu.

Vydáno pod