Policie chce opět vydat Ratha, tentokrát kvůli nemocnicím

Praha - Policie doručila do sněmovny další žádost o možnost stíhat Davida Ratha (dříve ČSSD) pro pokračující trestný čin, a to přijetí úplatku. Informovala o tom v tiskovém sdělení předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS). V žádosti jde podle Němcové o tři nové skutky. Týkají se nákupu zdravotnického vybavení pro kolínskou nemocnici, vybavení domova důchodců s lůžky následné péče v kladenské nemocnici a o dodávku zdravotnické technologie pro jeden z pavilonů mladoboleslavské nemocnice. Policie zároveň v Rathově kauze obvinila devátého člověka. Jde o podnikatele, kterého stíhá pro podplácení a sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Do vazby ho poslat nenavrhla.

Podle státního zástupce Petra Jiráta jde o veřejné zakázky, které zadával Středočeský kraj. „Je to kvalifikováno jako pokračující zločin přijetí úplatku spáchaný čtyřmi dílčími skutky,“ řekl žalobce. Podle Rathova právníka Adama Černého ale může žádost souviset s tím, že „kauza Buštěhrad policii padla“. Advokát tvrdí, že se ukázalo, že rekonstrukce zámku nebyla předražená. „Proběhly výslechy všech osob a ty uvedly, že se právě pan Rath zasadil o to, aby byla částka za opravu zámku co nejnižší,“ řekl.

Jedním ze skutků, kvůli kterým policie žádá o vydání Ratha, je výběrové řízení na vybavení nové interny nemocnice v Mladé Boleslavi. Nemocnice podle její mluvčí Kamily Hamáčkové výběrové řízení neorganizovala. „V tuto chvíli nevím, čeho se to týká. S policií spolupracujeme,“ řekla. Podle zdroje ČTK řízení prováděla firma ML Compet, která figuruje v celé Rathově kauze, tendry prý zadával kraj. Projekt za 450 milionů korun provázejí spory mezi krajskými zastupiteli i lékaři.

Další z nových skutků se má týkat kolínské nemocnice. Její ekonomický náměstek Roman Uhlík řekl, že si policie zhruba před měsícem vyžádala dokumenty k několika posledním výběrovým řízením. Připustil, že se týkala přístrojů a vybavení, neuvedl ale kterých. Třetím skutkem má být vybavení domova důchodců v kladenské nemocnici. Policie v nemocnici po zatčení Ratha prohledávala kanceláře. Výstavba a vybavení pavilonu stály kolem 183 milionů korun.

Sobotka: Předpokládám, že Rath dostane pozvánku i na jednání pléna

Policejní žádostí se nyní bude zabývat sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že se sejde v pondělí 3. září v 15:00. Pokud by dokončil jednání téhož nebo následujícího dne, bylo by možné hlasování o Rathově vydání zařadit na program schůze sněmovny. Zářijová schůze zatím ještě svolána není, ale podle harmonogramu sněmovny by mohla začít v úterý 4. září. „Předpokládám, že na 3. září na schůzi výboru bude pozván David Rath, aby se mohl k celé věci vyjádřit,“ dodal Sobotka. Předpokládá také, že Rath dostane pozvánku i na jednání pléna, a zastává názor, že by se tohoto jednání účastnit měl. „Doufám, že policie pojme celou věc daleko civilněji,“ řekl Sobotka. ČSSD při předchozím jednání sněmovny o vydání Ratha kritizovala přehnaná bezpečnostní opatření.

Rathův advokát: Ukázalo se, že díky Rathovi byla oprava Buštěhradu levná

Rath už čelí obvinění v případu údajné korupce u opravy buštěhradského zámku. Podle Rathova právníka Adama Černého by mohla další žádost o vydání značit, že „kauza Buštěhrad policii padla“. Tvrdí, že se ukázalo, že rekonstrukce nebyla předražená. „Proběhly výslechy všech osob a ty uvedly, že se právě pan Rath zasadil o to, aby byla částka za opravu zámku co nejnižší.“

Policie spolu s Rathem obvinila dalších sedm lidí, například ředitelku kladenské nemocnice Kateřinu Pancovou či exposlance Petra Kotta. Jejich stíhání se údajně týká i dalších zakázek ve Středočeském kraji. Podezřelí jsou ve vazbě, jen Ivanu Salačovou už soud propustil na svobodu. V pondělí policisté obvinili devátého člověka. Jedná se o podnikatele, kterého začali stíhat kvůli podezření z podplácení a ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě. Do vazby ho poslat nenavrhli.

Reportáž Jiřího Pánka (zdroj: ČT24)
Vydáno pod