Rozdělení Československa se podařilo, gratuloval Klaus Mečiarovi

Praha - „Onen nesmírně obtížný řez, který jsme před dvaceti lety společně provedli, se ukázal jako nezbytný a potřebný. Pomohl nám všem,“ blahopřál prezident Václav Klaus bývalému slovenskému premiérovi Vladimíru Mečiarovi k jeho 70. narozeninám. Po 20 letech se ukázalo, že rozdělení Československa bylo nezbytným krokem, podařilo se a pomohlo všem, dodal Klaus v dopise svému někdejšímu politickému partnerovi, kterého ocenil jako schopného státníka a slovenského vlastence.

Rozdělení země, která byla „nám oběma i většině Čechů a Slováků drahá“, se podle Klause odehrálo ve složité době geopolitických změn a existenčních nejistot. „Po dvaceti letech jsou oba naše státy v evropském srovnání úspěšné a stabilní. Ale ještě důležitější je to, že jsme stále - možná i více než dříve - nejbližšími přáteli a spojenci,“ napsal v blahopřání Klaus. Velký dík za úspěšné rozdělení Československa podle něj patří Mečiarovi. „Poznal jsem vás jako silného a rázného politika, skutečného slovenského vlastence i jako člověka, který se nebojí riskovat,“ uvedl Klaus. Mečiar podle něj byl uvážlivý státník a jako politik držel slovo.

Slovensko si tento týden připomenulo 20. výročí přijetí deklarace svrchovanosti země národním parlamentem, která v roce 1992 odstartovala proces rozdělení Československa. V den přijetí dokumentu oznámil poslední československý prezident Václav Havel svou rezignaci. Politické špičky Česka a Slovenska se později dohodly na rozdělení federace, která zanikla na konci roku 1992.

Vladimir Mečiar
Zdroj: ČT24/ISIFA

Hlavním architektem deklarace byl tehdejší premiér Vladimír Mečiar, jehož HZDS v červnu 1992 přesvědčivě vyhrálo parlamentní volby na Slovensku. Mečiar byl ale pro část slovenské i zahraniční veřejnosti vždy problematickým politikem, zejména kvůli svému působení v čele slovenské vlády v 90. letech. Podle kritiků svými autoritářskými sklony v premiérské funkci ohrozil vstup Slovenska do euroatlantických struktur a uvrhl zemi do mezinárodní izolace. Pro své příznivce je ale velkou osobností, jedním ze zakladatelů samostatného slovenského státu.

Reportáž Štěpánky Martanové (zdroj: ČT24)