Inspekce prověří policejní postup v Daňhelově kauze

Praha - Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) prověří postup policie při zadržení klíčového svědka v kauze CASA Karla Daňhela. Do cely předběžného zadržení putoval v pondělí, kdy si zároveň vyslechl obvinění z pohlavního zneužití. Už ve středu ale celu opouštěl proto, že si nezletilá dívka vše vymyslela. Podnět Daňhelovy advokátky je již čtvrtým, kterým se GIBS v souvislosti s případem nákupu letounů CASA pro armádu zabývá.

Podle Daňhelovy právničky Lucie Hrdé policie na nezletilou dívku vyvíjela nátlak, ta se navíc podle ní později přiznala, že si vše vymyslela. Policie ale jakýkoli nátlak odmítla. „Můj klient to primárně vnímá jako součást nějaké diskreditační kampaně vzhledem k tomu, že vystupuje jako klíčový svědek v kauze nákupu letounů CASA,“ prohlásila pro ČT advokátka. Mluvčí inspekce Radka Sandorová uvedla, že se GIBS bude zabývat tím, zda policie nepostupovala v případu nestandardně. Nejdříve se ale inspektoři musí seznámit s informacemi a okolnostmi případu.

Trestní řízení stále pokračuje. Žalobkyně Eva Vycpálková spis o případu od policie ještě neobdržela. Až se tak stane, bude rozhodovat o případném zrušení obvinění. „Lze tak rozhodnout v rámci dozoru nad případem, nebo také u stížnosti, kterou advokátka podala proti obvinění,“ uvedla. Termín, do kdy by mohla rozhodnout, nechtěla sdělit.

Advokátka Karla Daňhela Lucie Hrdá
Zdroj: ČT24

GIBS řeší i další podněty související s kauzou CASA

Kromě toho GIBS zahájila trestní řízení kvůli úniku hovoru ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) policejnímu vyšetřovateli kauzy CASA Jiřímu Mazánkovi do týdeníku Respekt. Podezírá některého z policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle Sandorové se inspekce v tomto případě nezabývá tím, zda bylo vyšetřovateli vyhrožováno.

Inspekce se v pátek na základě podnětu ministra vnitra Jana Kubiceho začala zabývat také třemi hovory Kalouska policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. „Pan ministr Kubice chce prověřit, jestli se pan policejní prezident nedopustil nějakého nezákonného jednání,“ uvedla Sandorová. GIBS také prověřuje, kdo může za únik jména nyní obviněné exministryně obrany Vlasty Parkanové (TOP 09) ještě předtím, než předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) obdržela oficiální žádost policie o vydání poslankyně k trestnímu stíhání.