Podezřelé armádní zakázky: Padlo 54 obvinění

Praha - Protikorupční policie navrhla obžalovat 54 lidí stíhaných kvůli rozsáhlým manipulacím s veřejnými zakázkami v resortu obrany v letech 2005 až 2007. Celkem 18 obviněných je stíháno pro trestný čin účast na zločinném spolčení. Deset lidí bylo zaměstnáno přímo na ministerstvu obrany. Podle vyšetřovatelů přihrávali ministerští úředníci spřízněným firmám kontrakty za desítky milionů korun - a brali za to tučné provize. Jednalo se většinou o stavební zakázky. Kauza je nejrozsáhlejším případem protikorupční policie. Obviněným hrozí až desetileté vězení.

Obžaloba se týká lidí spojených se zmanipulovanými zakázkami pro Vojenskou ubytovací a stavební správu. „Byli tam lidé jak z resortu obrany, tak z podnikatelské sféry, navzájem si tyto zakázky dohadovali, určovali si, kdo ve výběrových řízeních zvítězí,“ uvedl mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. Podle policie šlo o velmi sofistikovaný systém, kdy se prováděly věci, které vojáci vůbec nepotřebovali - například rekonstrukce či stavby nových objektů. Při výběrových řízeních se mělo podvádět pomocí magnetů a vždy zvítězila předem stanovená firma. Ostatní firmy se řízení účastnily jen naoko a vyhrály při jiné příležitosti.

Návrh na podání obžaloby odeslali policisté Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality Krajskému státnímu zastupitelství v Českých Budějovicích. Obvinění jsou stíháni zejména pro trestné činy zneužívání pravomoci veřejného činitele, podvod, pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, porušování závazných pravidel hospodářského styku a přijímání úplatku.

Někdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová:

„Není mi jasné, proč se celá věc táhne až do roku 2011,“ řekla exministryně Parkanová (tehdy KDU-ČSL, dnes TOP 09), která v čele resortu stála od roku 2007 až do jara 2009.

„Krátce po svém nástupu na ministerstvo obrany v lednu 2007 jsem byla seznámená s tím, že policie podezírá skupinu podnikatelů a zaměstnanců ministerstva obrany z korupce,“ řekla dnes. Na vyšetřování se tehdy podle ní podílela i Vojenská policie a ministerská inspekce a věc budila „velká očekávání“. „Bylo kolem toho veliké mediální haló. A pak se celá věc zavřela do hluboké tůně a nedělo se čtyři roky nic,“ poznamenala někdejší ministryně a dnes místopředsedkyně Poslanecké sněmovny.

Celkem 18 z 54 obviněných lidí je podle policie stíháno pro trestný čin účast na zločinném spolčení, „kterého se měli dopustit tím, že utvářeli stabilní utajené společenství, které uspořádali podle vlivu a možností, jež vyplývaly zejména z osobních kontaktů, pracovního zařazení nebo účasti na podnikání. Toto měli činit za účelem dosahování zisku soustavným pácháním úmyslné trestné činnosti, spočívající v koordinovaném nezákonném ovlivňování zadání veřejných zakázek, zadávaných v rámci resortu Ministerstva obrany ČR, ve prospěch předem vybraných subjektů“.

Obviněný: Byl jsem nepohodlným, jde o konstrukci

Obvinění údajně zmanipulovali nejméně 30 zadávacích řízení za 300 milionů korun. Korupci v armádě vyšetřovala policie v Litoměřicích, Brně, Českých Budějovicích, Pardubicích či Praze. Jeden z obviněných, bývalý ředitel sekce správy majektu Václav Regner, tvrdí, že obvinění je vykonstruované. „Tato akce ve vztahu k mé osobě je vykonstruovaná. Byl jsem k tomu přilepen, protože jsem byl nepohodlnou osobou na ministerstvu obrany,“ řekl ČT Regner. Podle policie začala organizovaná korupce při stavbách a prodeji nemovitostí v době, kdy resort obrany vedl Karel Kühnl. Ten už dřív uvedl, že Vojenská ubytovací a stavební správa nikdy nebyla plně pod kontrolou ministra. Jeho následník Jiří Šedivý rovněž řekl, že byla tehdy řada indicií, že se jedná o organizovanou korupční skupinu.

Kdo šéfoval v té době obraně:

  • Karel Kühnl
  • Jiří Šedivý
  • Vlasta Parkanová

Náměstky byli mj.:

  • Martin Barták
  • Jaroslav Kopřiva

Barták je mimo jiné aktérem kauzy údajné korupce při nákupu nákladních vozidel Tatra. Bývalý velvyslanec USA v Česku a člen vedení automobilky Tatra William Cabaniss ho obvinil, že po něm chtěl peníze v souvislosti s armádní zakázkou. Barták to popírá.

Kopřiva zase od loňska čelí podezření, že vyjednával provizi za nákup minometů.

Za kartel už padla pokuta 4,9 milionu

V polovině loňského roku Úřad na ochranu hospodářské soutěže dokonce odhalil první kartel při zadávání veřejných zakázek v Česku na vojenské ubytovací a stavební správě v Litoměřicích. Společnosti úřad pokutoval za vzájemnou koordinaci jejich nabídek ve  výběrovém řízení, v němž Vojenská ubytovací a stavební správa Litoměřice hledala provozovatele armádních ubytoven. Objem zakázky podle ÚOHS činil zhruba 12 milionů korun. Organizátor kartelu například rozesílal částečně vyplněné formuláře obsahující jak nabídkové ceny pro jednotlivé ubytovny, tak ceny celkové. Ceny, které se posléze objevily v nabídkách uchazečů, přesně odpovídaly částkám, jež byly uvedeny v těchto formulářích.