Daňhel neuspěl s odvoláním kvůli prověrce, v armádě asi končí

Praha - Pilot Karel Daňhel neuspěl s odvoláním proti odebrání bezpečnostní prověrky. Jeho obhájkyně Lucie Hrubá sice chystá správní žalobu, odchodu svědka v kauze CASA z armády to ale asi nezabrání. Uvedly to dnes Lidové noviny (LN), podle nichž musí mít v armádě prověrku všichni.

„Pakliže nebude disponovat žádnou bezpečnostní prověrkou, bude propuštěn ze služebního poměru vojáka z povolání,“ cituje list Miru Třebickou z generálního štábu.

Daňhel zpracovával za generální štáb doklady a stanoviska k nákupu letadel CASA. Policii během vyšetřování řekl, že ví, kdo na pořízení letadel tlačil a předělával dokumenty. Ukázal hlavně na někdejšího náměstka exministryně Vlasty Parkanové Martina Bartáka. Zároveň tvrdí, že se kvůli svědectví v kauze stal obětí profesní likvidace. Přišel právě o bezpečnostní prověrku a postavili ho mimo službu. Barták se proti Daňhelovým obviněním už dříve ohradil a prohlásil, že Daňhel není věrohodným svědkem.

Policie tento týden Daňhela zadržela a obvinila z pohlavního zneužívání. O den později ho propustila, podle Daňhelovy advokátky si nezletilá dívka vše vymyslela. Vyšetřování ale podle policie pokračuje.