USA pomůže Česku vybavit vrtulníky pro speciální operace

Praha - USA nabídly české armádě pomoc s vybavením až osmi vrtulníků, které poté budou moci vysazovat jednotky speciálních sil působící v koaliční misi ISAF v Afghánistánu. Zároveň jsou schopny vycvičit i odpovídající počet posádek strojů. Čeští „speciálové“ zatím při svých bojích proti povstalcům z hnutí Taliban využívali k výsadkům podporu vrtulníků americké či britské armády.

Americká strana uvedla, že je do roku 2016 ochotna pomoci s vybavením šesti až osmi vrtulníků Mi-171Š ruské výroby, které má česká armáda k dispozici. „Samozřejmě že Češi budou připraveni pomoci nejen svým speciálním silám, ale i spojencům ve chvíli, kdy to bude třeba,“ uvedl armádní web. Češi už s modernizovanými stroji v Afghánistánu létali, používali je zejména pro transport vojáků a vybavení. Při operacích speciálních jednotek ale využívali vrtulníky jiných zemí.

„Výstavba schopností transportních vrtulníků je prioritou Armády České republiky a v souladu s tím jsou Češi aktivní i na mezinárodním poli. Česká republika vede dvě mezinárodní iniciativy zaměřené na podporu spolupráce v této oblasti,“ uvádí armáda na webu. Role speciálních jednotek v bojových operacích navíc podle ministerstva roste.

Na nedávném summitu NATO v Chicagu byl schválený projekt mnohonárodního výcvikového centra pro posádky vrtulníků. Centrum využívá kapacity výcvikových středisek v ČR nebo Chorvatsku a jeho cílem je sjednotit přípravu posádek podle mezinárodních standardů.

Na chorvatské letecké základně Zadar-Zemunik nedávno skončil výcvik prvního kurzu dvouletého programu českých a chorvatských příslušníků vzdušných sil, kteří společně v Afghánistánu připravují posádky vrtulníků Afghánské národní armády. Od září se do druhé fáze kurzu zapojí i maďarští piloti helikoptér. „Cvičení se zde odehrává pod námětem, který nám připravili američtí instruktoři, a my se snažíme dokázat, že na to prostě máme. Samozřejmě je zde řada odlišností, které doma nenacvičíme. Využíváme terénních i klimatických podmínek při nácviku nejrůznějších variant spolupráce se speciálními silami, které jsou na nás často v reálu odkázány,“ uvedl velitel tří vrtulníků podplukovník Robert Papš.

Absolventi kurzů musejí zvládnout metodiku přistávání v prašném prostředí, obydlených oblastech, v neznámém horském terénu nebo ve tmě za použití přístrojů pro noční vidění. Průběh intenzivní přípravy českých posádek přiletěl do Zadaru 18. července posoudit i zástupce náčelníka Generálního štábu AČR brigádní generál Bohuslav Dvořák. V delegaci byli i vojenští představitelé amerického velvyslanectví v Praze. Plukovník Patrick Sullivan uvedl, že jsou spokojeni s tím, jak se čeští vojáci zapojili do přípravy, kterou USA financují.

Vydáno pod