TOP 09: Blažkův záměr potvrzuje podezření okolo Pospíšilova konce

Praha - Rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS), uspořádat na post vrchního státního zástupce v Praze konkurz, potvrzuje podle šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Petra Gazdíka podezření o důvodech náhlého odvolání Blažkova předchůdce Jiřího Pospíšila (ODS). Podle Gazdíka nemá ministrova „lidová tvořivost“ oporu v zákoně a TOP 09 by měla prosadit, aby se o věci jednalo ve vládní koalici. Gazdíkův stranický šéf a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg zdůraznil, že ministr spravedlnosti by měl znát zákon. Do Blažka už se opřeli i zástupci opozice.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman navrhl ministrovi jmenovat na post vrchního státního zástupce v Praze Lenku Bradáčovou. Blažek ale dává přednost výběrovému řízení. „Ministr tímto krokem potvrdil nejen moje podezření, že bývalý ministr spravedlnosti Pospíšil byl odvolán právě kvůli tomu, aby nevyhověl návrhu nejvyššího státního zástupce,“ řekl Gazdík.

Předseda poslaneckého klubu také podotkl, že „ministrova lidová tvořivost typu soutěž“ nemá oporu v zákoně. Nejvyšší státní zástupce podle něj garantuje nezávislost zastupitelství, a aby tak mohl činit, měl by mít svobodu také v personální oblasti. Příští úterý se podle Gazdíka k věci vyjádří předsednictvo TOP 09. „Osobně to považuji za věc, která by se měla v koalici řešit,“ podotkl. Schwarzenberg zdůraznil, že Blažek má podle zákona možnost Zemanův návrh přijmout, nebo odmítnout, ale nemůže vypisovat výběrové řízení. Věc by se podle něj měla navíc vyřešit co nejrychleji.

Dienstbier: Výběrové řízení by bylo hrubým překročením pravomocí ministra

Podle stínového ministra spravedlnosti a prezidentského kandidáta ČSSD Jiřího Dienstbiera je případné vyhlášení výběrového řízení hrubým překročením pravomocí ministra a porušením zákona. Dienstbier Blažka vyzval, aby uvedl jasné důvody, které by zásadně zpochybňovaly odborné nebo osobnostní předpoklady Bradáčové pro výkon funkce. Pokud je nemá, měl by Bradáčovou jmenovat. V opačném případě podle Dienstbiera ministr potvrdí podezření, že byl do funkce premiérem Nečasem vyslán s úkolem zabránit dokončení žádoucích změn ve státním zastupitelství a zajistit „politický vliv na trestní kauzy týkající se některých politiků a na ně napojených podnikatelů“.

Jiří Dienstbier (ČSSD): „Pokud by někdo mohl výběrové řízení uspořádat, pak je to jedině státní zástupce, a to před tím, než návrh ministrovi podá.“

Karel Schwarzenberg (TOP 09): „Ministr spravedlnosti by se měl řídit podle zákona. Jestli v té advokátní kanceláři v Brně zákoník nemají, ať si ho obstarají.“

Komunisty Blažkův krok nepřekvapil. „Ministr od svého nástupu do funkce zjevně hledal záminku, proč neakceptovat návrh nejvyššího státního zástupce,“ míní poslankyně a stínová ministryně spravedlnosti Zuzka Bebarová-Rujbrová. I ona připomněla otazníky kolem Pospíšilova odvolání a poznamenala, že KSČM odmítá politické vměšování „do práce orgánů činných v trestním řízení s cílem některé kauzy zamést pod koberec a jiné využít k politickým kampaním“.

Podle vedoucího katedry trestního práva Právnické fakulty UK Jiřího Jelínka se v zákoně o státním zastupitelství nic o výběrovém řízení neříká. „Ony námitky nejvyššího státního zástupce, který zpochybňuje výběrové řízení, jsou, myslím, oprávněné,“ řekl ve Studiu ČT24. 

Vydáno pod