Duševně nemocní se mohou těšit na kvalitnější péči

Praha - Léčba pacientů s psychickým onemocněním se výrazně zlepší, vzkazuje ministerstvo zdravotnictví. Připravuje totiž koncepci péče o dlouhodobě duševně nemocné, která v Česku chybí. V zemi by tak mohlo působit víc krizových center, jako je to pražské. Zaměřuje se na lidi, kteří trpí schizofrenií. Zdejší tým sociálních pracovníků za nimi jezdí přímo domů. Tvoří tak důležitý most mezi pacientem a lékařem. V Česku trpí schizofrenií přes 10 procent lidí.

Pětačtyřicetiletý Rostislav kdysi pracoval jako počítačový programátor. Stavba nového domu a rozpadající se manželství odstartovaly jeho zdravotní problémy. „Přicházely takové stavy úzkosti, kdy jsem si musel lehnout, zase jsem musel vstávat a dokola jsem chodil mezi kuchyní a obývákem,“ řekl jeden z pacientů jménem Rostislav. Posléze přestal pracovat a začal se léčit. Jeho stav se ale horšil a pomoc psychiatra odmítal. Zpátky do ordinace mu pomohli lidé z krizového oddělení sanatoria Ondřejov. „Došlo na psychické uvolnění s tím, že se mě ptali, co potřebuju,“ prohlásil.

Pomoc lidem s podobnými problémy mnohdy obnáší desítky návštěv a hodiny rozhovorů - třeba přes zavřené dveře. „Je to pomoc také s vyřizováním sociálních věcí, invalidní důchod a pracovní rehabilitace,“ podotkl sociální pracovník Marek Zeman.

Tým se inspiroval v zahraničí

Návštěvy pacientů fungují v Praze a okolí už deset let. Tým se inspiroval v Británii nebo Itálii, kde služba funguje běžně. „Dnes už do terénu moc nejezdíme, takže to právě dělá ta služba,“ konstatoval ředitel Sanatoria Ondřejov Martin Jarolímek.

Za to, že podobné centrum není i v jiných krajích, může podle některých psychiatrů i neexistující plán, jak pečovat o duševně nemocné. „V tuto chvíli jsme v procesu diskuzí a tvorby základních představ,“ řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Základní návrh má být hotový do konce roku. Ministerstvo zdravotnictví počítá s penězi z evropských fondů. Léčba schizofrenie patří mezi nejdražší.

Reportáž Pavla Štrunce (zdroj: ČT24)