České politiky to do zahraničí netáhne, léto stráví v tuzemsku

Záhřeb - Čeští politici prožijí sněmovní prázdniny většinou v Česku. Do zahraničí se chystá jen malá část z nich. Většinou chtějí odpočívat na chalupách a věnovat se rodinám nebo svým koníčkům. Nejoblíbenější destinací českých turistů pro letní dovolenou stále zůstává Chorvatsko, Turecko nebo Bulharsko.

Politici do zahraničí letos v létě míří jen vyjímečně. „Odjedu na ryby, do zahraničí by mě nikdo nedohonil,“ řekl předseda Věcí veřejných Radek John. To Lubomír Zaorálek (ČSSD) míří na pár dní do Polska a poté do Petrohradu. Předseda průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) se zase chystá v srpnu do Itálie.

Politici ve sněmovně působí jako jasní lídři. V domácnosti se to ale zdá naopak. Například kam pojede šéf ČSSD, je pro něj překvapení. „Já to nechávám na rodině,“ konstatoval Bohuslav Sobotka. Třeba rodina předsedkyně sněmovny má zase ráda adrenalin a dobrodružství. Dopředu dovolenou nevybírá. „Na poslední chvíli v noci sháníme ubytování a vyrazíme,“ řekla Miroslava Němcová.

Boris Šťastný a Bohuslav Svoboda
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

Stejně jako u ostatních i u politiků roste popularita trávit dovolenou v Česku. I naši politici zůstávají na chalupách. „Léta jsem opravoval chalupu na Říčansku, tak jsem tu,“ podotkl Boris Šťastný (ODS). Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik rovněž tvrdí, že je pro něj nejlepší dovolená doma na zahradě.

I mezi politiky jsou tací, kteří se během volna věnují hlavně svým koníčkům. Poslanec Walter Bartoš (ODS) bude prý hrát na kytaru. „Celé prázniny budu cvičit doma na basovou kytaru a věnovat se synovi, který hraje na kytaru. Jimi Hendrix, to bude naše dovolená,“ dodal Bartoš. Ministr Petr Bendl (ODS) zase miluje koně. „Plánujeme s přítelkyní zůstat v Čechách. Chceme se věnovat koním, výletům a odpočívat,“ prohlásil Bendl.

Petr Bendl
Zdroj: ČT24

Sportovního ducha nezapře ministr zdravotnictví. „Já jsem dostal od výboru pozvání, jestli bych nemohl přijet na veslařské závody o víkendu na olympiádu. Rozhodl jsem se, že se tam podívám,“ řekl Leoš Heger (TOP 09).

Nejkratší dovolenou mají členové vlády. Začíná jim 30. července a do práce se ministři vrátí 13. srpna. Dva dny na to zamíří do úřadu i senátoři a čeká je schvalování církevních restitucí. Poslanci mají další schůzi naplánovanou až na začátek září.

Reportáž Vladimíra Keblúška (zdroj: ČT24)