Zákon o NP Šumava je připraven, míří do legislativního procesu

Praha - Zákon o Národním parku Šumava čeká legislativní proces. Kromě přírodovědců ho ale odmítají i někteří politici nebo právníci. Zákon podle nich nebere v úvahu vývoj přírody v parku a pevně určuje maximální plochu nejcennější přírody. Ředitel Národního parku Šumava Jiří Mánek nicméně zdůrazňuje, že současná podoba zákona je výsledkem kompromisu. Žádná zúčastněná strana tak nemůže být plně spokojená, nicméně další angažovanost nedostatečně informovaných osob v pozměnění zákona by mohla být na škodu všem.

Intenzivní debata kolem nového zákona se vede již více než půl roku. „Během procesu zazněla všechna pro i proti. Do zákona bylo implementováno vše, co mělo,“ míní Mánek. Upozorňuje, že u kulatých stolů převládala seriózní diskuze za přítomnosti všech zúčastněných stran. „Jakýkoliv pokus na změny ze strany méně informovaných lidí (…) tak může vše jenom pokazit. Chtěl bych apelovat na všechny, kteří by zákon chtěli měnit, aby tak nečinili,“ dodal.  

Jiří Mánek, ředitel NP Šumava:

„Jsme v situaci, kdy máme na stole kompromis. A právě proto, že je to kompromis, tak žádná ze zúčastněných stran u kulatého stolu není úplně spokojená.“

První zóna NP Šumava se rozšíří až na 35 procent

Funkcí národního parku stejně jako cílem nového zákona je podle Mánka ochrana přírody a stávajících ekosystémů. „V zákoně je také napsáno, že Národní park Šumava má sloužit k trvale udržitelnému rozvoji územních samosprávních celků a také k turistice, rekreaci a k vědeckému výzkumu,“ podotkl. Právě tato formulace se ale stale terčem kritiků, podle kterých by ji mohli zneužít developeři. S tím ale nesouhlasí náměstek ministra životního prostředí Tomáš Tesař: „Udržitelný rozvoj obcí je vtělen do šesti procent území národního parku.“ Zákon kromě jiného chystá rozšíření první zóny Šumavského národního parku na 35 procent celkové rozlohy.   

Tesař dále připomněl, že pokud bude zákon předložen do prvního čtení na zářijové schůzi Poslanecké sněmovny, je reálné, aby mohl začít platit začátkem příštího roku. „Debata nad Šumavou je průřezově ve všech politických stranách obohacena o velký vějíř názorů. Není to tak, že by jedna strana byla ochranářská, druhá strana nebyla,“ upozorňuje.

Vydáno pod