Soud potvrdil desetiletý trest členovi Berdychova gangu

Brno - Nejvyšší soud potvrdil Norbertu Köhlerovi desetiletý trest vězení za podíl na loupežích takzvaného Berdychova gangu. Köhler byl souzen jako uprchlý a policie po něm dosud marně pátrá.

Köhler se podílel například na přepadení podnikatele, kterého zastavili Berdychovi muži oblečení v policejních uniformách při fingované silniční kontrole poblíž Prahy. Spoutali ho a unesli na chatu. Ve sklepě z něj pak brutálním násilím vymáhali peníze. Muž utrpěl mnohočetná poranění hlavy, krku, těla, končetin, několik zlomenin a otřes mozku. Nakonec ho připravili o zhruba 785 000 korun. Podobně vypadaly i další trestné činy, při kterých si únosci přišli na miliony korun.

Soud při rozhodování o Köhlerovi vycházel především z údajů od údajného šéfa gangu Davida Berdycha. V přípravném řízení Berdych uvedl, že se Köhler nikdy nepodílel na žádném násilí, ale pomáhal s organizací zločinů.

Köhler byl do roku 2007 ve španělském vězení, kde si odpykával sedmiletý trest za padělání platebních karet. Španělsko následně vydalo muže do Česka kvůli kauze dovozu kokainu z Ekvádoru. Poté, co byl na základě rozhodnutí Ústavního soudu propuštěn z vazby, však z ČR opět uprchl.

Köhler podle pravomocného rozsudku spolupracoval se skupinou kolem Davida Berdycha na sedmi loupežných přepadeních v letech 2000 a 2001. Většinou šlo o únosy podnikatelů, z nichž členové gangu brutálním násilím nebo hrozbou násilí vymáhali peníze. Některým z obětí způsobili vážná zranění. Soudy se těmito trestnými činy již v minulosti zabývaly v procesech s ostatními členy skupiny.

Köhlerova obhajoba poukazovala v dovolání například na to, že rozsudek je nepřezkoumatelný, protože justice část skutků posuzovala podle starého trestního zákona a část podle nového trestního zákoníku. Námitky směřovaly také proti rozsahu dokazování a údajně jednostrannému hodnocení důkazů. Nejvyšší soud ale nenašel důvod k zásahu. Některé námitky označil za nepřípustné, jiné za zjevně neopodstatněné.

Vydáno pod